Je passie voor weddenschappen kan je zomaar naar de intrigerende wereld van de paardensport brengen. In deze wereld zien we jockeys een mooie samenwerking aangaan met hun paard. De jockeys hebben de leiding, maar het zijn uiteindelijk de paarden die het moeten doen. De renpaarden racen met grote snelheden over de baan. Dankzij de hoge snelheden en de relatief korte afstand die de paarden afleggen, is de race na een paar minuten alweer voorbij. Je hoeft dus geen 90 minuten af te wachten zoals bij het voetbal. Bovendien is elke meter van de race spannend. Welk paard gaat het snelst van start, weet een jockey misschien te profiteren van een extra scherpe lijn in de bochten en welk van de grote favorieten pakt er een kleine voorsprong als de finish nadert? Elke meter die de paarden afleggen, is van belang. Eén hapering of verkeerde lijn en de concurrentie ligt al te ver voor om nog te winnen. Dat maakt deze sport ook zo interessant voor een weddenschap. En is de race voorbij, dan kun je meteen weer inzetten op de volgende wedstrijd. Kortom: wedden op paarden is een slimme keuze voor iedereen die van spanning houdt.
Wedden op paarden kent een behoorlijk lange traditie. De renbaan was zelfs de eerste plek waar ooit het systeem van de quoteringen werd gehanteerd. Je treedt dus binnen in een wereld waarin de liefde voor weddenschappen én de liefde voor de paardensport moeiteloos samengaan.
De paardensport levert voor gokkers behoorlijk veel variatie op. Dat begint al bij de verschillende banen. Wie aan paardenrennen denkt, denkt vaak meteen aan de langebaan. Op deze grote, ovale draf- en renbanen staan er bij de races meestal tien of meer paarden aan de start. Elke race is een wedstrijd op zich. De afstand die ze moeten afleggen, verschilt bovendien per baan. Zo moeten de paarden zich bij de ene wedstrijd bewijzen over een afstand van 1650 meter, en de andere keer racen ze over minstens 3500 meter. De vraag is dan natuurlijk: blijft dat toppaard zijn snelheid vasthouden als hij eenmaal de grens van 3000 meter is gepasseerd? Bij het langebaan racen speelt ook de manier van starten een rol. Het wordt wellicht een autostart of boxenstart, maar ook een bandenstart of start op de vlag komt veel voor. Het type start kan zeker van invloed zijn op het verloop van de race en de mogelijke kanshebbers op de winst.
Er zijn veel bekende renbanen die gebruikt worden voor langebaanraces. Nederland heeft er al vier: Victoria Park in Wolvega, Duindigt in Wassenaar, Drafcentrum Alkmaar en de drafbaan in het Groninger Stadspark. Daarnaast zijn Frankrijk, Engeland, Zweden en de Verenigde Staten populaire landen als het aankomt op paardenrennen. Namen als Chantilly, Ascot, Solvalla en The Meadows zijn al decennialang met de paardensport verbonden. Bij een goede bookmaker kun je inzetten op wedstrijden op al deze banen.
Bij langebaanraces gaat de strijd tussen ongeveer tien paarden en hun jockeys. Bij kortebaandraverij is dat wel anders. In deze tak van sport nemen twee paarden het tegen elkaar op middels een knock-outsysteem. Wie het duel wint (waarbij ‘best uit drie’ geldend is), gaat door naar de volgende ronde en krijgt daar een nieuwe tegenstander toegewezen. De verliezer ligt eruit een maakt geen kans meer op de prijzen.
In de kortebaandraverij leggen de paarden een afstand af van ongeveer 300 meter. Ook hier draait het weer om de perfecte samenwerking tussen mens en dier. Alleen wordt het paard niet zelf bereden, maar de zogenaamde pikeur zit in een sulky die achter het dier wordt gespannen. De paarden en pikeurs moeten vanaf de start meteen alles op alles zetten om het duel te winnen. Aan snelheid is daarbij geen gebrek. Het is aan jou om te bepalen welke combinaties de meeste kans maken op de winst.
Kortebaandraverij, langebaan of races op een grasbaan: alles heeft zo zijn charme. Als je de paardensport graag volgt, kom je vanzelf op een punt dat je ook weleens een weddenschap wilt plaatsen. Paardenraces en weddenschappen horen nu eenmaal bij elkaar. Zelfs de oude Romeinen plaatsten al fanatiek weddenschappen zodra hun menners met paard en wagen de renbaan opkwamen.
In het oude Rome was het wedaanbod nog beperkt. Dat is nu wel veranderd, zeker als je kiest voor een bookmaker als Runnerz. Dit wedkantoor richt zich enkel en alleen op het paardenrennen. Daardoor is het aanbod binnen deze ene sport enorm uitgebreid. Dat geldt zowel voor de wedopties als voor de renbanen. Zo ga je de ene keer voor een trio-weddenschap op de Solvalla renbaan in Zweden, en de volgende keer kies je voor ‘winnend & plaats’ op de Gulfstream Park renbaan in Amerika. Bovendien wed je bij Runnerz volledig legaal op paardenraces. Deze bookmaker beschikt namelijk over een officiële licentie van de Nederlandse kansspelcommissie. Hierdoor kun je met een gerust hart gaan wedden op paarden.
Van oudsher is er op de renbaan maar één paard echt belangrijk: de winnaar. Natuurlijk kun je ook anno nu nog steeds geld inzetten op het paard dat als eerste over de finish komt. In de wereld van de bookmakers heet deze weddenschap simpelweg ‘winnend’. Het voordeel van deze weddenschap is dat je je alleen maar hoeft te richten op de sterkste combinaties. Vaak zijn er een paar jockeys en hun paarden die in aanmerking komen voor de winst, maar bij voorbaat vallen er ook al een aantal af. Er is dus een reële kans dat je de juiste winnaar aanwijst. Dat maakt deze weddenschap ideaal voor beginners. Het is zelfs mogelijk om je winkansen verder te vergroten. In dat geval verruil je ‘winnend’ voor ‘plaats’. Met deze weddenschap wijs je wederom één paard aan. Je wint als deze als eerste, tweede of derde over de finish komt. Je spreidt je kansen waardoor het risico direct afneemt. Al zie je dat wel teug in de lagere quoteringen.
Wil je jezelf juist wat meer uitdagen? Ook dat kan, want er zijn veel meer opties om uit te kiezen. ‘Duo’ en ‘trio’ zijn bijvoorbeeld erg interessant voor iedereen die zichzelf een kenner van de paardensport noemt. Bij ‘duo’ vul je zowel de nummer één als de nummer twee in op je wedbriefje. Met ‘trio’ ga je zelfs nog een stapje verder. Het is namelijk aan jou om te voorspellen wie er als eerste, tweede en derde over de finish komt. Deze weddenschap is natuurlijk behoorlijk risicovol. Vooral als de strijd hevig is, kan jouw nummer drie op het laatste moment nog nét voorbij de nummer twee racen. De inzet gaat dan verloren. Gelukkig wordt het hoge risico wel gecompenseerd met hoge quoteringen. Durf je het risico toch niet te nemen, dan is ‘trio wanorde’ een mooie wedoptie. Je zet in op de top 3, alleen maakt de volgorde niet uit. Je moet dan wel de beste drie paarden van het veld zien te selecteren.
Waarom wedden op slechts één wedstrijd terwijl je ook meerdere races aan elkaar kunt koppelen? Speciaal voor gokkers die hun expertise graag over meerdere wedstrijden verdelen, zijn er weddenschappen als V4, V5, V64 en V75. Hierbij kijk je naar vier, vijf, zes of zelfs zeven opeenvolgende races. Jouw taak is om van al die races aan te geven welk paard de winst binnensleept.
Als alternatief kun je gewoon zeven wedstrijden uitzoeken waarbij je keer op keer inzet op de winnaar. Maar de quoteringen liggen dan echt een stuk lager dan wanneer je de wedstrijden aan elkaar koppelt middels V75. Let wel op: je moet aan een heel belangrijke eis voldoen wanneer je voor deze uitdagende weddenschap kiest. Elke voorspelling op het wedbriefje moet namelijk uitkomen, anders verlies je de complete inzet. V4, V5, V64 en V75 zijn daarom weddenschappen die beginnende gokkers beter even kunnen overslaan. Hier zijn de echte experts aan het werk, de mensen die al volop ervaring hebben met het wedden op paarden. De beloning mag er overigens zijn. Je kunt voor elke ingezette euro gemakkelijk een bedrag terugkrijgen van 100 euro of meer. Logisch dus dat ervaren gokkers zich graag tot dit soort weddenschappen laten verleiden.
Statistieken zijn belangrijk wanneer je gaat wedden. Dat geldt ook voor de paardensport. Bookmakers als Runnerz werken met zogenaamde racecards. Hier staat alle informatie op die van belang is. Denk bijvoorbeeld aan de leeftijd en het gewicht van het paard. Daarnaast wil je natuurlijk weten wie de trainer is. Zelfs de vorm waarin een paard verkeert, wordt weergegeven op de racecards. Aan de hand van een getallenreeks zie je namelijk precies op welke plaats het paard tijdens zijn laatste races is geëindigd. Je merkt het al: het is essentieel dat je dezes racecards nauwkeurig bestudeert. Kijk daarnaast ook naar de ondergrond, de manier van starten en plek waarvandaan het paard vertrekt. Dit is allemaal van belang als je je weddenschap wilt winnen.