Wedden op wielrennen wordt steeds vaker gedaan bij de bookmaker. Zoals we weten is wielrennen voor sporters met een lange adem. Bij de grote wielerrondes moeten de renners dag na dag op de fiets stappen voor weer een nieuwe rit van (vaak) tegen de 200 kilometer. Ook bij eendaagse koersen zoals Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik is een afstand van rond de 250 kilometer zeker geen uitzondering. Het is niet elke kilometer spannend. Maar echt rustig aan doen is er voor de renners niet bij. Ze moeten voortdurend de concurrentie in de gaten houden of kijken wanneer ze meekunnen met een kansrijke ontsnapping. En is er dan eindelijk een goede ontsnapping, dan wordt het een soort kat- en muisspel waarbij het peloton op de kopgroep jaagt. Bij wielrennen draait het om veel meer dan hard fietsen alleen. Een goede strategie, de juiste combinatie van kopman en knecht, goede benen én een beetje geluk: dit zijn de ingrediënten die deze sport zo interessant maken. Omdat er zoveel factoren zijn die een rol spelen, is het wedden op wielrennen zeer geschikt voor iedere gokker die eens iets anders wil dan voetbal. Vul je wedbriefje in en kijk wat het wedden op wielrennen jou oplevert.
Voor veel wielrenners is de Tour de France dé wedstrijd van het jaar. Dit biedt ook uitstekende uitkomsten voor liefhebbers van wedden op wielrennen. Drie weken lang koerst het peloton door het Franse landschap. Grotendeels dan, want de afgelopen jaren was de start onder andere in Düsseldorf (2017), Utrecht (2015), Leeds (2014), Luik (2012) en Rotterdam (2010). Maar waar de Tour ook start, het einddoel is voor de renners altijd hetzelfde: ze willen Parijs halen. Na drie weken fietsen gaat het wielerpeloton op de laatste wedstrijddag in kalm tempo op weg naar de Franse hoofdstad. Daar is het aan de sprinters en klassementsrenners om nog één keer te laten zien wat ze kunnen. Want eenmaal in Parijs wordt tempo flink opgevoerd en dendert het peloton door de straten van de stad. Uiteindelijk is het op de Champs-Elysées waar de prijzen echt verdeeld worden.
Bij een grote wedstrijd zoals de Tour staat er veel op het spel. Tourwinnaar worden is natuurlijk het hoogst haalbare. De afgelopen jaren was het Chris Froome die er meerdere keren met de titel vandoor ging, maar in 2018 doorbrak Geraint Thomas die zegereeks. Om Tourwinnaar te worden, moet de renner de snelste zijn na drie weken koersen. De tijd van elke etappe wordt bij elkaar opgeteld. Een paar minuten tijdverlies tijdens een zware bergetappe hoeft dus geen probleem te zijn, als de renner zich maar snel herstelt. De leider van klassement rijdt tijdens de Tour rond in de gele trui. Daarnaast is er de groene trui voor de renner die meeste punten heeft in het sprintersklassement. Wie juist goed is in de bergen, kan meedingen naar de bolletjestrui. Voor de renners onder de 25 jaar is er nog een apart klassement. Degene die in dit jongerenklassement bovenaan staat, rijdt in de witte trui. Lang niet alle renners hebben zicht op een van de truien. Voor hen zijn er nog wel etappezeges te behalen. In de vlakke etappes zijn het de sprinters die domineren, en in de Alpen en Pyreneeën zijn de bergspecialisten aan zet. Met drie weken koersen zijn er dus heel wat renners die in de prijzen kunnen vallen.
Er zijn drie grote Rondes in het wielrennen. Naast de Tour de France zijn dit de Vuelta (de Ronde van Spanje) en de Giro (de Ronde van Italië). Al deze Rondes duren 23 dagen, waarvan er 2 rustdagen zijn en er 21 keer wordt gekoerst. Zeker sinds Tom Dumoulin in 2017 de Giro d’Italia won, is de interesse bij het Nederlandse publiek sterk toegenomen. Want het zou toch mooi zijn als hij in de toekomst weer de roze leiderstrui om zijn schouders mag hangen. Voor wie het klassement van de Vuelta leidt, ligt er ook trui klaar. De Spanjaarden gaan niet voor geel of roze, maar ze belonen de leider met een rode trui. Elk jaar zijn er genoeg kanshebbers voor die rode trui. Het is aan jou om te voorspellen wie er wint.
Echte wielerfans zitten niet alleen voor de buis als het tijd is voor de Tour, de Vuelta of de Giro. Ook een aantal eendaagse klassiekers zijn interessant om te volgen én om op te wedden bij wielrennen. Zo kun je bijvoorbeeld geld inzetten en wedden op een van de vijf wielerklassiekers. Dit zijn Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik, Milaan-San Remo, de Ronde van Vlaanderen en de Ronde van Lombardijen. Of wat dacht je ervan om te wedden op de eendaagse Amstel Gold Race? Deze wielerrace in Zuid-Limburg voert de renners onder andere over de beroemde Cauberg. Bij de bookmakers is er ook volop aandacht voor de wereldkampioenschappen wielrennen. Zowel de wegwedstrijden als de tijdritten zorgen voor de nodige weddenschappen.
Bij het wedden op wielrennen valt er veel meer te wedden dan je in eerste instantie misschien denkt. Natuurlijk is er die belangrijkste weddenschap van het jaar: wie wordt de winnaar van de volgende Tour de France? Zodra de Tour is afgelopen, komen de wielrennen weddenschappen voor het volgende jaar al online te staan. Gok je op een nieuwe zege voor Geraint Thomas of Chris Froome? Of durf je het aan om te wedden en geld in te zetten op Tom Dumoulin, Primož Roglic, Richie Porte of zelfs Simon Yates? Het voordeel van een vroege weddenschap is dat je behoorlijk veel winst kunt behalen. Maanden voor het begin van het toernooi is het nog niet eens zeker welke renners meedoen. Laat staan dat er iets bekend is over de vorm waarin iemand aan de start verschijnt. Al deze onzekerheden zorgen voor relatief hoge quoteringen, zeker als je gokt op een renner die niet meteen als de winnaar getipt wordt. Maar je neemt wel heel veel risico als je een half jaar van tevoren al een weddenschap plaatst.
Wil je eens iets anders dan wedden op de uiteindelijke winnaar bij wielrennen? Wellicht is de zogenaamde Head-to-Head weddenschap bij wielrennen wel wat voor jou. Hierbij kun je kiezen uit twee renners die je met elkaar vergelijkt. Bij een Head-to-Head weddenschap tussen Peter Sagan en Greg van Avermaet geef je aan wie volgens jou hoger eindigt. Vertrouw je bij Parijs-Roubaix op het sprinttalent van Sagan of denk je toch dat Van Avermaet eerder over de finish komt? Het onderlinge duel is het enige wat telt. Hoeveelste ze worden in het klassement is verder niet van belang. Een andere interessante vraag om je over te buigen, is of er een overduidelijke winnaar komt. Bij de klassieker Luik-Bastenaken-Luik komt het bij de eindstreep regelmatig aan op de sprint. Een verschil van minder dan 1 seconden is dus geen uitzondering. Maar het kan ook gebeuren dat er kilometers voor de streep een ontsnapping is en dat de renner onbedreigd naar de finish kan. In zo’n wedstrijd loopt het tijdsverschil tussen de nummer één en twee flink op. Het is aan jou om te bepalen of de marge bij de finish minder dan 1 seconde of meer dan 2 seconden is. Het verschilt per wedstrijd en ook zeker per bookmaker welke weddenschappen er allemaal zijn. Een beetje research brengt je bij een wedkantoor interessante bets.
Wielrennen is bij lange na niet de grootste sport in de wereld van het online wedden. Toch kun je bij de meeste bookmakers wel een vele wielrennen weddenschappen afsluiten, vooral als het gaat om de winnaar van de Tour, de Giro of de Vuelta. Ga hiervoor bijvoorbeeld naar bookmaker Toto. Voor wie behoefte heeft aan een groter aanbod, is een andere bookmaker een goede bookmaker. Ook Toto heeft doorgaans een mooi aantal wielren weddenschappen klaarstaan. Het voordeel van Toto is echter dat deze bookmaker tips geeft over favorieten en underdogs. Dit is erg handig als je nog niet zo’n kenner van het wielrennen en wedden op wielrennen bent.Â
Bij veel bookmakers kun je live of pre-match wedden op wielrennen. Bij een live weddenschap heb je de mogelijkheid om rustig af te wachten wat er gebeurt. Maar hoe verder de wedstrijd vordert, hoe duidelijker het wordt wie de kanshebbers zijn. Wacht dus nooit té lang voordat je de weddenschap plaatst. Dat komt de quoteringen namelijk niet ten goede.
Elke wielerronde en elke etappe is weer anders. Ook elke renner heeft zijn eigen kwaliteiten. Waar Tom Dumoulin een meester is in tijdrijden en daarnaast prima meekan in de bergen, behoren Peter Sagan en Marcel Kittel juist tot de groep met typische sprinters. Chris Froome is dan weer een renner die tijdens de grote wielerrondes vrij berekenend rijdt en altijd het klassement in zijn achterhoofd houdt. Voor je weddenschappen is het dus essentieel dat je op de hoogte bent van iemands goede en minder goede kwaliteiten. Vergeet daarbij niet om naar het grotere geheel te kijken. Het zijn namelijk de teamleiders die vaak een flinke vinger in de pap hebben. Als Quintana is ontsnapt en mooie voorsprong heeft opgebouwd, mag zijn teamgenoot niet zomaar het gat proberen te dichten. Het teambelang gaat voor het individuele belang. Zorg ook dat je weet wie de kopmannen zijn en voor wie een rol als knecht is weggelegd. En welke knechten kunnen in de zware bergetappes echt iets voor hun kopman betekenen en wie haken er al snel af? Zorg dat je een goed beeld hebt van de renners, het parcours en de zwaarte van de wedstrijd. Vervolgens hoef je alleen nog maar een bookmaker te zoeken die de voor jou perfecte weddenschap online heeft staan.