Wedden op Darts

Sinds Raymond van Barneveld midden de jaren ‘90 opeens tot de Embassy-finale kwam, is de liefde voor darts de Noordzee overgewaaid. Tot die tijd was de sport vooral populair in Groot-Brittannië. Maar inmiddels behoren ook de Nederlandse darters tot de top van het deelnemersveld. Michael van Gerwen is één van de grote namen in het internationale darten. Ook Jelle Klaasen en Raymond van Barneveld hebben in de loop der jaren flink wat prijzengeld bij elkaar gespeeld. Toch zijn zij zeker niet de enigen die geld kunnen verdienen met het darten. Want door een weddenschap aan te gaan bij een bookmaker, kun jij ook een mooi geldbedrag overhouden aan het darten. 

Darts biedt spektakel én het nodige rekenwerk

Darts is echt zo’n sport waar een groot spektakel van gemaakt wordt. Dit spektakel kan je nog spectaculairder maken met wedden op darts. Bij de belangrijkste toernooien van het jaar lopen de darters naar het strijdtoneel onder begeleiding van hun eigen opkomstmuziek. Van Barneveld kiest al jaren voor Eye of the Tiger van Survivor. Als Van Gerwen opkomt, schalt Seven Nation Army van The White Stripes door de speakers. En dan zijn ook nog de bijnamen waarmee de darters hun imago mee proberen te onderstrepen: Mighty Mike (Michael van Gerwen), The Power (de inmiddels gestopte Phil Taylor), The Cobra (Jelle Klaasen) en The Flying Scotsman (Gary Anderson).

Al die bijnamen en opkomstliedjes zorgen ervoor dat het publiek meteen al flink wordt opgewarmd. En dan is de eerste pijl nog niet eens gegooid. Maar uiteindelijk wordt een darter natuurlijk geen wereldkampioen dankzij de bijnaam of de opkomstmuziek. Het gaat om de drie pijlen waarmee elke beurt gespeeld wordt. Bij het darts beginnen beide spelers met 501 punten. Het doel is simpel: het juiste aantal punten gooien zodat de score precies op 0 uitkomt. Het is zaak om het puntenaantal zo snel mogelijk te laten zakken. De darters richten hun pijlen in eerste instantie op de middelste ring van de 20. Deze middelste ring verdrievoudigt het gegooide puntenaantal. Drie pijlen in de 3×20 is in deze fase ultieme beurt. Het is niet voor niets dat de podiumomroeper enthousiast ‘one hundred and eighty!’ roept en het publiek meteen uit zijn dak gaat. Er zijn nog meer plekken op het bord die veel punten opleveren. Zo zorgt de bovenste ring voor een verdubbeling, terwijl het midden (Bull’s Eye) goed is voor 50 punten. Zodra het puntenaantal goed aan het zakken is, moet een darter aan het rekenen slaan. De score moet precies op 0 uitkomen én de laatste worp moet een ‘dubbel’ of de Bull’s Eye zijn. Als dat lukt, is de leg gewonnen. 

Twee dartbonden met veel mooie toernooien

De dartwereld kent twee grote bonden: British Darts Organisation (BDO) en Professional Darts Corporation (PDC). Beide hebben een eigen ranglijst en eigen toernooien. Toch vallen de meeste prestigieuze toernooien tegenwoordig onder de PDC. De Professional Darts Corporation is de organisator achter o.a. de World Darts Championship, Premier League Darts, World Grand Prix, World Cup of Darts, World Matchplay en Grand Slam of Darts. De BDO heeft eigenlijk maar twee toernooien die er echt toe doen: het World Professional Darts Championship (oftewel het officieuze WK) en de Winmau World Masters. Door de populariteit van de dartsport kun je op veel van deze toernooien weddenschappen afsluiten. Je hoeft alleen maar een account aan te maken bij online bookmaker en je bent klaar om te gaan wedden op darts. 

Welke darter gaat er volgens jou winnen?

Aan het begin van elk toernooi is er die ene belangrijke vraag: welke darter gaat er met de titel vandoor? Hoewel er bij elk toernooi weer nieuwe kansen zijn, zien we toch steeds weer dezelfde namen terugkomen. Phil Taylor wordt beschouwd als de nummer één darter van de laatste jaren. Maar hij zette begin 2018 een punt achter zijn professionele carrière waardoor de weg nu definitief vrij is voor de andere darters. En er zijn er genoeg die minstens zo indrukwekkend spelen als Phil Taylor. Zo bestaat de top 10 van de PDC-ranglijst onder andere uit Michael van Gerwen, Peter Wright, Rob Cross, Gary Anderson, Simon Whitlock en Daryl Gurney. Zij kunnen allemaal toernooien winnen. Ook bij de BDO zijn een aantal grotere namen aangesloten. Glen Durrant, Mark McGeeney, Scott Mitchell, Scott Waites, Jim Williams en Wesley Harms zijn maar een paar van de darters die meedingen naar de titels.

Bij de bookmakers kun je voor het begin van het toernooi al wedden op de uiteindelijk titelwinnaar. Vind je dit te risicovol? Dan kun je je ook gaan richten op één duel. Gaat Rob Cross het onderlinge duel van Mensur Suljović winnen of geloof je toch in een zege voor de in Servië geboren Oostenrijker? Als je je op één wedstrijd concentreert, kun je gemakkelijker een inschatting maken dan wanneer je je op het hele toernooi focust. Verdiep je in beide spelers en kijk naar de vorm waarin ze verkeren. Dit geeft je misschien al enig idee van de mogelijke winnaarOok de ranglijsten geven je onmisbare informatie. Want de kans is klein dat een darter die op de 60e plek staat, wint van iemand uit de top 10. Het levert je overigens wel hoge quoteringen op als je geld in durft te zetten op de underdog. 

Volop mogelijkheden bij het wedden op darts

Bij het wedden op darts zijn er heel wat meer mogelijkheden dan alleen voorspellen wie de winnaar wordt. En juist daar wordt het voor veel gokkers interessant. Je kunt bijvoorbeeld gaan wedden op de exacte uitslag. Oftewel: hoeveel sets winnen beide spelers? Het is ook interessant om te voorspellen welke darter de meeste 180’s gooit. Of ga voor een weddenschap waarbij je aangeeft of er meer of minder dan 9.5 one hundred and eighty’s in de wedstrijd worden gegooid. Als alternatief kun je je richten op de eerste pijl van de wedstrijd. Valt deze in een enkelvoudige 20, een triple 20 of komt er nog een heel andere score op het bord te staan? Je kunt zelfs aangeven of de dartpijl in een rood of groen vak terechtkomt. Als je veel vertrouwen hebt in de kwaliteiten van de spelers, kun je gokken op een 9-darter. Hierbij weet de darter in 9 pijlen van 501 punten naar 0 te komen. Dit is de snelst mogelijke manier. Een 9-darter komt lang niet bij elke wedstrijd voor. Dat is direct terug te zien aan de hoge quoteringen. Durf jij het risico te nemen of ga je liever voor een weddenschap die wat meer zekerheid biedt? 

Darts weddenschappen met hoge quoteringen

Er gaat heel wat geld om in het professionele darts. Het prijzengeld is hoger dan in veel andere sporten. Zo krijgt de winnaar van het World Darts Championship maar liefst 400.000 Britse pond (omgerekend zo’n 450.000 euro) op zijn rekening bijgeschreven. Met dit soort prijzen is het logisch dat de topdarters inmiddels echte grootverdieners zijn. Gokkers kunnen ook heel wat winst maken met het darten. Het grote geld zit hem niet in de onderlinge duels waarbij je de winnaar voorspelt. Als de darters enigszins aan elkaar gewaagd zijn, moet je denken aan quoteringen tussen de 1.50 en 3.00. Wanneer ze qua niveau wat verder uit elkaar liggen, lopen de quoteringen op. Maar je kunt je afvragen of het zinvol is om te gokken op een overwinning van Dave Chisnall op Michael van Gerwen. Wie voor een weddenschap met hoge quoteringen wil gaan, kan als alternatief geld inzetten op een 180. Ook de Highest Checkout (waarbij de darter met een score van 170 op 0 uitkomt) kan veel winst opleveren. Daarnaast heb je bij de meeste bookmakers de mogelijkheid om te wedden met een handicap. Door één van de darters een virtuele achterstand te geven, maak je de weddenschap een stuk lastiger. En in de wereld van het online gokken betekent dat automatisch dat de quoteringen hoger worden. 

Plaats je (live) weddenschap bij een online bookmaker

Voor het wedden op darts kun je terecht bij alle grotere bookmakers. Je vindt in het overzicht van Weddenopsport.nl een totaal overzicht van legale Nederlandse bookmakers waarbij je als dartfan genoeg interessante bets kunt vinden. Door de populariteit van de dartsport worden vrijwel alle grotere toernooien door de bookmakers gevolgd. Bovendien bepaal je zelf of je gaat voor een pre-match of live weddenschap. Bij pre-match sluit de weddenschap voor het begin van de wedstrijd. Je kunt dus niet ingrijpen als blijkt dat jouw winnaar haast geen pijl weet te raken. Bij het live wedden zit je veel meer in de wedstrijd. Je kunt van begin tot eind inzetten, waarbij je je laat leiden door wat er live gebeurt. Verliest een darter de eerste set, maar speelt hij wel goed? Wie weet gok je er dan wel op dat het tij nog gaat keren. Als blijkt dat beide darters niet lekker in het spel zitten, is wedden op een 9-darter dan weer geen goed idee. Zorg wel dat je de wedstrijd live kunt volgen via tv of via de livestream van de bookmaker. Je moet namelijk snel beslissingen durven nemen als je wilt profiteren van goede quoteringen.

Populaire sporten

Meest gespeelde sportcategorieen
Wedden op Sport
Klaar om te winnen?

Bij Wedden op Sport vind je alles over gokken op sport en het succesvol inzetten op sportwedstrijden. Sportgokken is met toenemende mate steeds populairder aan het worden. Via onze website wordt je dagelijks met sportnieuws en sportwedden tips voor sportweddenschappen op de hoogte gehouden.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.