Beginners

Beginnershandleiding voor wedden op sport

Sportwedstrijden, je kunt er uren naar kijken. Het ene moment zit je aan de buis gekluisterd voor de beslissende voetbalwedstrijd om het landskampioenschap, en het volgende moment zie je hoe Formule 1-coureurs of wielrenners op volle snelheid over de weg jagen. Elke sport heeft zo zijn charme, zeker als je erop gaat wedden. Met een weddenschap kun je je sportkennis inzetten om geld te verdienen. Daarnaast zorgt zo’n weddenschap tijdens de hele wedstrijd voor extra spanning. Zelfs sportwedstrijden waar maar weinig mensen in geïnteresseerd zijn, zorgen bij jou opeens voor nagelbijt-momenten. Lukt het de San Pablo Burgos op de basketbalwedstrijd te winnen of houdt Bilbao Basket die kleine voorsprong vast? Als je gaat wedden op sport, moet je wel goed weten wat je doet. Deze beginnershandleiding is alvast de eerste stap op weg naar een paar mooie (en hopelijk winnende) sportweddenschappen.

Zoveel sporten, zoveel verschillende wedopties

Voetbal en paardenrennen zijn echt van die sporten die van oudsher veel gokkers trekken. Heb je niets met voetbal of de paardensport? Geen nood, want het aanbod is de laatste jaren flink toegenomen. Tennisfans kunnen geld inzetten op de vele ATP-toernooien of op het chique Wimbledon. Kijk je liever naar wielrennen, verdiep je dan in de Tour de France of de klassieker Luik-Bastenaken-Luik. Of zet eens in op die spannende wedstrijd in het NBA-basketbal of die ene beslissende match tijdens het WK snooker, EK handbal of de PDC World Grand Prix darts.

Leer de fijne kneepjes van wedden op sport

Bij al deze sportwedstrijden heb je keuze uit tal van weddenschappen. Voorspel de winnaar van de voetbalmatch met een 1×2 weddenschap of zet twee Formule 1-coureurs tegenover elkaar in een head-to-head. En levert dat tennisduel eigenlijk meer of minder dan 21.5 games op? Als gokker kun je je richten op een losse wedstrijd, maar je kunt ook inzetten op de uitkomst van een toernooi. Zo is het bijvoorbeeld interessant om te voorspellen wie wereldkampioen wordt of welke club dit jaar de Eredivisie wint. Mogelijkheden genoeg dus als je online je weddenschappen plaatst.

Ga je live of pre-match wedden?

Bookmakers delen de vele sportweddenschappen op in twee categorieën: live en pre-match wedden. Beide hebben zo hun voor- en nadelen. Bij een pre-match weddenschap heb je alle tijd om je voor te bereiden en een gedegen analyse van de wedstrijd te maken. De weddenschappen komen vaak al dagen van tevoren online en je hebt tot aan de start om je voorspelling door te geven. Het nadeel? Zodra de wedstrijd begint, ben je de controle kwijt. Als tennisster Kiki Bertens de eerste set verliest en fout op fout maakt, is de kans klein dat ze het tij nog kan keren. Je ziet al snel aankomen dat je de weddenschap verliest, maar helaas… je kunt niets meer doen.

Met een live weddenschap creëer je juist volop spanning terwijl de wedstrijd bezig is. Je kijkt, analyseert en wacht af tot het juiste moment zich aandient. Misschien voert PSV de druk steeds verder op en hangt dat doelpunt gewoon in de lucht. Of wellicht blijft Max Verstappen aandringen bij de kop en is het heel reëel dat hij die Grand Prix uiteindelijk gaat winnen. Een live weddenschap geeft je de mogelijkheid om direct te reageren op wat er tijdens de wedstrijd gebeurt. Een goede timing is daarbij essentieel. Wacht je te lang, dan dalen de quoteringen en maak je minder winst dan gehoopt.

Zo zit het met quoteringen, odds of noteringen

Het woord ‘quotering’ is inmiddels al gevallen. Als je gaat wedden op sport, zijn quoteringen (ook wel ‘odds’ of ‘noteringen’ geheten) een van de belangrijkste zaken om rekening mee te houden. Deze getallen laten namelijk exact zien hoeveel geld je kunt verdienen met een weddenschap.

Bij een quotering van 2.65 is elke ingezette euro goed voor een bedrag van 2,65 euro. Een inzet van 20 euro is dus meteen (2.65 * 20) 53 euro waard. Na aftrek van de oorspronkelijke investering blijft er dus een winstbedrag over van 33 euro. Quoteringen geven daarnaast nog wat extra informatie prijs. Want hoe hoger het getal is, hoe minder de bookmaker in een uitslag gelooft. Succesvolle gokkers wegen het risico van de weddenschap altijd zorgvuldig af tegen het potentiële winstbedrag. Het is de kunst om hierin een goede balans te vinden.

Start de zoektocht naar de perfecte bookmaker

Nu je weet wat er van je verwacht wordt, ben je klaar om op zoek te gaan naar een bookmaker. Een bookmaker is niets anders dan een bedrijf waar je terechtkunt voor je (online) sportweddenschappen. Alles wordt bovendien voor je geregeld. Zo zorgt de bookmaker ervoor dat de quoteringen online staan, dat je wedbriefje wordt verwerkt en dat je de winst automatisch bij je binnen komt. Jij hoeft alleen maar je voorspelling door te geven. En hopelijk is die voorspelling goed voor de winst.

Het aantal online wedkantoren is de laatste jaren flink toegenomen. Je hebt dus veel keuze, maar daardoor kies je ook gemakkelijk voor het verkeerde platform. Met alle gevolgen van dien. Wellicht tref je een bookmaker die weinig betrouwbaar is en de winst gewoon niet uitbetaalt. Of misschien kom je er na een paar dagen al achter dat het gekozen platform helemaal niet bij je past. Je loopt snel tegen de maximale limieten aan en de klantenservice blijkt in de nachtelijke uren niet bereikbaar. En dat terwijl je je ’s nachts juist het beste kunt concentreren op je weddenschappen. De conclusie is duidelijk: je zit bij een bookmaker die gewoon niet bij jouw manier van gokken past. Het is daarom essentieel dat je goed kijkt wat je van een gokplatform verwacht. Neem daarna in alle rust een kijkje bij verschillende online bookmaker en sla aan het vergelijken. Laat je zeker niet leiden door de bekende naam, maar kijk wel naar de licenties. Heeft de bookmaker een vergunning van de Nederlandse kansspelcommissie, dan weet je zeker dat er veilig kunt gaan wedden op sport.

Dit moet je regelen voordat je gaat wedden

Iedereen van 18 jaar of ouder kan in principe terecht bij een bookmaker. Al is er wel één extra eis die gesteld wordt. Je moet namelijk een spelersaccount aanmaken voordat je begint met wedden. Je hoeft maar een paar minuten uit te trekken voor het creëren van een spelersaccount. Zodra je wat persoonlijke gegevens hebt ingevuld (zoals naam, adres, geboortedatum en bankrekeningnummer), sta je al als speler geregistreerd.

Na je aanmelding is het tijd om je saldo aan te vullen. We hebben het dan over het saldo van je digitale portemonnee, die automatisch aan je spelersaccount gekoppeld zit. Vanuit die portemonnee betaal je alle weddenschappen die je op het platform aangaat. Je hoeft dus niet elke keer je bank-app erbij te pakken. Heb je onvoldoende speelsaldo? Je vult dit snel aan via bijvoorbeeld iDEAL, creditcard, Paysafecard, PayPal of bekende e-wallets als Skrill en Neteller. Het verschilt overigens per bookmaker welke betaalopties er beschikbaar zijn. Let op: online bookmakers hanteren altijd een minimum stortingsbedrag. Meestal gaat het om een bedrag van 10 of 20 euro.

Pak meteen die mooie welkomstbonus mee!

Bookmakers willen hun klantenbestand maar al te graag uitbreiden. Ze doen er dan ook alles aan om je te verleiden tot het aanmaken van een account.

Er bestaat een beproefde strategie die veel online bookmakers toepassen. Ze lokken je namelijk met een mooie welkomstbonus. Als je toch van plan bent om te gaan wedden op sportwedstrijden, dan kun je maar beter dankbaar gebruikmaken van zo’n extraatje. De online gokwereld werkt met verschillende soorten welkomstbonussen. Bekend is de 100% stortingsbonus, waarbij het bedrag van je eerste storting wordt verdubbeld. Ook een no deposit bonus is interessant. Je hoeft dan nog geen geld te storten, maar je krijgt gewoon een klein bedrag waarmee je het platform vrijblijvend uit kunt proberen. Ben je gevoelig voor dit soort bonusacties? Kijk dan goed wat de verschillende bookmakers te bieden hebben. Vergeet daarbij niet om de bonusvoorwaarden door te lezen. Die voorwaarden kunnen het verschil maken tussen een interessante bonus en een bonus die je toch nooit gaat verzilveren.

Verdiep je eens in bankrollmanagement

Je hebt een bookmaker gevonden, het account is aangemaakt en je hebt ook nog eens die mooie welkomstbonus geactiveerd. Je bent dus helemaal klaar voor je eerste weddenschap…of toch niet? Eigenlijk moet je eerst nog iets anders regelen voordat je gaat wedden. Je doet er namelijk goed aan om je te verdiepen in bankrollmanagement.

Bankrollmanagement heeft alles te maken met je gokbudget en de hoogte van je inzet. Als je willekeurig geld van je rekening haalt, verlies je snel het overzicht. Het is veel verstandiger om voor jezelf een dag-, week- of maandbudget vast te stellen. Is het geld op, dan houdt het voor de rest van de dag, week of maand ook even op met je weddenschappen. Jammer natuurlijk, maar zo voorkom je wel dat je in de financiële problemen raakt. Naast het vaste budget is ook de inzet belangrijk. De meeste succesvolle gokkers hebben een systeem uitgewerkt aan de hand waarvan ze de inzet per weddenschap bepalen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een vast percentage van de bankroll. Of deel je gokbudget gewoon op in kleine porties en bepaal per keer hoeveel porties de weddenschap waard is. Daarbij is het wel belangrijk dat je op papier zet hoeveel je maximaal per weddenschap inzet. Op deze manier houd je de controle en laat je je niet verleiden tot emotionele beslissingen. Niets is zo onverstandig als dat je in één keer al je geld inzet, puur omdat je gevoel zegt dat deze weddenschap je rijk gaat maken. De kans dat je alles verliest, is simpelweg te groot.

Het wedbriefje: een belangrijke houvast bij je weddenschappen

Zodra het voorbereidende werk achter de rug is, kun je je gaan verdiepen in de vele wedstrijden en wedopties. Je vertrouwt daarbij op je eigen sportkennis én op de (wedstrijd)statistieken. Heb je eenmaal een goede weddenschap gevonden? Vanaf dat moment is je wedbriefje de belangrijkste houvast.

Als je een weddenschap selecteert, verschijnt deze meteen op je wedformulier. Dit formulier staat bij elke bookmaker prominent in beeld. Dat is maar goed ook, want er staat handige informatie op. Zo zie je bijvoorbeeld direct hoeveel winst je maakt als je de weddenschap wint. Voeg je meer weddenschappen toe als onder deel van een combi bet, dan zie je het potentiële winstbedrag snel stijgen. De bookmaker beloont zo’n meervoudige weddenschap namelijk met extra hoge quoteringen. Sterker nog: de quoteringen van alle weddenschappen die op het wedformulier staan, worden met elkaar vermenigvuldigd. Maar wees voorzichtig, want je wint het geld alleen als elke toegevoegde voorspelling uitkomt.

Denk er trouwens aan dat je je wedbriefje nog moet indienen voordat de weddenschap officieel staat. Pas zodra je op ‘plaats weddenschap’ (of een van de vele varianten hierop) hebt gedrukt, komt het wedformulier binnen bij de bookmaker.

Sportstatistieken vormen de basis van je weddenschap

Je vertrouwt natuurlijk op je sportkennis wanneer je het wedbriefje invult. Toch moet je daarnaast niet vergeten om de statistieken te bekijken. Je hoeft niet zelf op zoek naar gegevens over de actuele stand in de ranglijst of over het percentage balbezit van die ene voetbalclub. Bookmakers hebben de statistieken namelijk gewoon op hun platform staan. Vooral bij de populairste sportwedstrijden zijn de statistieken behoorlijk uitgebreid. Gebruik dit in je voordeel. Als je weet dat een tennisser de laatste vier onderlinge ontmoetingen heeft verloren, kun je je conclusies trekken. Blijkbaar ligt het spel van de tegenstander hem niet. Met die informatie in je achterhoofd vergroot je de kansen om je weddenschap te winnen.

Laat dat geld maar komen!

Combineer je sportkennis met een goede analyse van de statistieken en je hebt alle ingrediënten in huis om je weddenschappen te winnen. De winst die maakt, komt automatisch terecht in je spelersaccount. Daarna is het aan jou om te bepalen wanneer je dat geld laat uitkeren.

Een uitbetaling aanvragen is zo geregeld. Houd er wel rekening mee dat bookmakers standaard een minimum uitbetalingsbedrag hanteren. Je hoeft echt geen honderden euro’s bij elkaar te sparen om aan dat minimum te voldoen. Bij de meeste bookmakers gaat het om een bedrag tussen de 10 en 25 euro. Is je aanvraag eenmaal ingediend? Binnen 48 uur maakt de bookmaker het bedrag naar je over en kun je het gewonnen eindelijk gaan uitgeven!

Wedden op Sport
Klaar om te winnen?

Bij Wedden op Sport vind je alles over gokken op sport en het succesvol inzetten op sportwedstrijden. Sportgokken is met toenemende mate steeds populairder aan het worden. Via onze website wordt je dagelijks met sportnieuws en sportwedden tips voor sportweddenschappen op de hoogte gehouden.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.