Wedtypes

Kies uit de vele verschillende soorten weddenschappen

Wie wil gaan wedden bij een bookmaker, heeft veel sporten om uit te kiezen. Wordt het voetbal, tennis of toch Formule 1? Als je je keuze eenmaal hebt gemaakt, ben je nog niet klaar. Want wanneer je de lange lijst met wedstrijden doorneemt, merk je meteen dat er veel verschillende soorten weddenschappen zijn. Welke weddenschap gaat jou veel geld opleveren?

Wie wint de titel en mag zich kampioen noemen?

Bij grote toernooien en kampioenschappen neemt het aantal gokkers snel toe. Het EK voetbal, zoals het aankomende toernooi EK 2024 voetbal, de Olympische spelen en de Tour de France trekken nu eenmaal veel kijkers. Als je dit soort prestigieuze wedstrijden volgt, heb je vast wel een idee over wie de titel wint. Bij de bookmakers kun je vaak maanden van tevoren je voorspelling al doorgeven. En dat heeft zo zijn voordelen. Wanneer je je in oktober al waagt aan een voorspelling voor wie er landskampioen voetbal wordt, kun je namelijk profiteren van extra hoge quoteringen. Het is erg onzeker hoe het seizoen zich gaat ontvouwen, en ook de bookmakers tasten nog in het duister. Het resultaat: quoteringen die zeker niet verkeerd zijn. Maar in een vroeg stadium inzetten heeft absoluut een groot nadeel. Want het risico dat ‘jouw’ Tour de France winnaar uiteindelijk niet genoeg in vorm is, is simpelweg heel groot.

Voorspel wie de wedstrijd gaat winnen

In de sport draait het niet alleen om titels en kampioenschappen. Michael van Gerwen moet in de eerste rondes namelijk eerst zijn tegenstanders zien te verslaan voordat hij überhaupt het darttoernooi op zijn naam kan schrijven. En wat dacht je van Max Verstappen? Zelfs als hij geen kampioen meer kan worden, wil hij nog al te graag een race winnen. Richt je dus niet alleen op het grote geheel, maar kijk ook zeker naar de losse wedstrijden. Bij veel sporten kun je zowel de winnaar aanwijzen als de exacte score doorgeven. Misschien geloof je wel dat de klassieker tussen Ajax en Feyenoord in 2-1 eindigt. Of wie weet denk je dat Rafael Nadal de finale van Roland Garros met 3 sets tegen 1 weet te winnen. De quoteringen bij dit soort weddenschappen liggen hoger dan wanneer je alleen de winnaar voorspelt. Maar zit je er één doelpunt of set naast, dan ben je de inzet wel helemaal kwijt.

Richt je op één helft of één set

Een tennismatch kan behoorlijk lang duren, zeker als het een vijfsetter wordt. Ook bij sommige voetbalwedstrijden is het lastig om 90 minuten lang je aandacht vast te houden. Gelukkig hoef je niet de hele wedstrijd uit te zitten om te weten of je een weddenschap wint. Je kunt je namelijk ook beperken tot één enkele set of een helft. Richt je bijvoorbeeld op vragen als:

  • Wordt er tijdens de eerste helft van de voetbalmatch gescoord?
  • Welke tennisser wint de eerste set?
  • Komt er aan het einde van de eerste tennisset een tie-break?
  • Hoeveel doelpunten vallen er in de eerste periode van een ijshockeywedstrijd?
  • Hoeveel driepunters krijgen we te zien tijdens het eerste kwart van een basketbalwedstrijd?

Door je op een klein deel van de wedstrijd te richten, kun je gemakkelijk meerdere weddenschappen achter elkaar afronden. Ideaal voor gokkers die het tempo er graag inhouden!

Maak je keuze uit de vele over/under weddenschappen

Exact aangeven hoe vaak iets gaat gebeuren, is lastig. Om je een beetje houvast te bieden, geven bookmakers graag een richtpunt. Het is dan jouw taak om te bepalen of iets vaker (over) of minder vaak (under) voorkomt dan de gestelde norm. Die gestelde norm kan in het voetbal bijvoorbeeld gelijkstaan aan het aantal doelpunten of het aantal corners. Bij de dartsport kun je dan weer een over/under weddenschap afsluiten omtrent het aantal 180’s. Kijk je graag handbal, dan richt je je misschien wel op het aantal keer dat HC Odense het doel weet te vinden.

Bij over/under weddenschappen bestaat de norm altijd uit halve punten. Zo kun je inzetten op over 1.5, over 2.5 of under 3.5. Hoe onwaarschijnlijker het is dat iets gebeurt, hoe hoger de quoteringen worden. Over 5.5 bij een voetbalwedstrijd kan veel winst opleveren, maar de kans is natuurlijk niet zo groot dat er 6 doelpunten of meer vallen. Bedenk je dus goed of die hoge quoteringen het grote risico waard zijn. 

Ga je voor even of toch voor oneven?

Een over/under weddenschap kun je gemakkelijk eens inwisselen voor een even/oneven weddenschap. Ook hier is de vraag hoe vaak iets voorkomt. Alleen is het aantal doelpunten of games niet van belang. Het gaat er namelijk om of dit aantal op een even of een oneven getal uitkomt. Dit wedtype komt onder andere voor bij het voetbal, tennis, basketbal en volleybal. Eigenlijk alle sporten waarin gescoord wordt, zijn geschikt voor zo’n even/oneven weddenschap. Toch hoef je je niet per se op doelpunten of sets te richten. Zelfs het aantal coureurs dat een Formule 1 race uit weet te rijden, kan goed zijn voor een even/oneven weddenschap. Bovendien heb je altijd 50% kans om te winnen. Dat klinkt misschien aantrekkelijk, maar doorgewinterde gokkers laten zich hier niet door verleiden. Zij zien vooral een wedtype waarbij een geluk een belangrijke factor is. Je kunt geen enkele analyse loslaten op de vraag of 16 of toch 17 coureurs de eindstreep van een Formule 1 race gaan halen. Je kunt alleen maar hard duimen en hopen dat je het geluk aan je zijde hebt. 

Vergeet het team, kijk naar één enkele speler

Bij teamsporten zoals voetbal, basketbal, volleybal of handbal kijk je bijna automatisch naar het geheel. Alle spelers moeten samenwerken op tot een optimaal resultaat te komen. Maar dat wil niet zeggen dat de individuele spelers oninteressant worden. Laat dat groepsgevoel dus eens los en richt je blik op één enkele speler uit het team. Kijk bijvoorbeeld naar de topscorer uit het NBA basketbal en voorspel hoe vaak hij de bal in de basket gooit. Over/under weddenschappen zijn hiervoor erg geschikt. Bij dit soort weddenschappen maakt het niets uit of het team de wedstrijd wint of niet. Zelfs als een voetbalwedstrijd met 5-1 verloren gaat, kun jij juichen. Tenminste, als ‘jouw’ voetballer dat ene doelpunt heeft gescoord.   

Elke sport heeft ook zijn mindere kanten

Veel doelpunten, hoge snelheden en spectaculaire sets zorgen ervoor dat je naar een wedstrijd blijft kijken. Toch heeft elke sport ook zijn mindere kanten. Als het er tijdens een voetbalwedstrijd hard aan toe gaat, komt er zo een gele of zelfs een rode kaart tevoorschijn. De Formule 1 kent andere problemen. De coureurs zijn simpelweg afhankelijk van de auto. Een opgeblazen motor, kapotte versnellingsbak of technische problemen leiden ertoe dat de rijder de race moet staken. Vervelend voor de coureur, maar niet voor jou. Bij de bookmakers kun je namelijk gewoon geld inzetten op de eerste uitvaller van een race of het aantal kaarten die bij een voetbalwedstrijd worden uitgedeeld. Zo kun je iets dat negatief is toch nog omzetten in iets positiefs. 

Daag jezelf extra uit met een handicap-weddenschap

Bij een Eredivisie wedstrijd tussen Emmen en PSV is het redelijk veilig om in te zetten op winst voor de Eindhovenaren. Alleen levert deze weddenschap maar weinig op. Door de grote verschillen in kwaliteit, zijn ook de bookmakers overtuigd van een overwinning voor PSV. Dat betekent dat de quoteringen erg laag zijn. Dit kun je verhelpen door te gaan wedden met een handicap. De meest voorkomende varianten zijn de Asian handicap en de 3-way handicap. Hoewel er kleine verschillen zijn, is de basis van deze weddenschappen hetzelfde. Je geeft één van beide teams namelijk een virtuele voorsprong. Wat als FC Emmen bij de aftrap al met 2-0 voor zou staan? Lukt het PSV dan nog steeds om gelijk te spelen of zelfs te winnen? Voor winst moeten de Eindhovenaren minimaal 3 doelpunten maken. Dat wordt toch een uitdaging, dus de quoteringen gaan meteen omhoog. Een handicap-weddenschap maakt elke wedstrijd spannend. Het is dan ook erg prettig dat zo’n virtuele voorsprong niet alleen geschikt is voor het voetbal. Bij het tennis kan een speler een aantal games of sets voorsprong krijgen. Of richt je op het NBA basketbal en geef de underdog voor aanvang van de wedstrijd wat extra punt. Zelfs bij een potje snooker kun je kiezen voor een handicap-weddenschap. Daag jezelf uit en durf voor die hogere quoteringen te gaan. 

Elke sport heeft zijn eigen specials

Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt erop wedden. Als je je graag buiten de gebaande paden begeeft, kijk dan eens bij de specials die jouw bookmaker aanbiedt. Fans van het NHL ijshockey kunnen aan het begin van het seizoen bijvoorbeeld al voorspellen welke coach als eerste gaat opstappen. Zit je klaar voor een voetbalwedstrijd uit de Duitse Bundesliga, voorspel dan eens of er een penalty gaat komen. De lijst met specials bestaat vaak ook uit een combinatie van elementen. Zo kun je bij het tennis de winnaar aanwijzen terwijl je tegelijkertijd aangeeft of beide spelers een set winnen of niet. Elke sport en elke wedstrijd heeft weer zijn eigen specials. Kijk gewoon eens wat verder dan de standaard weddenschappen en je ontdekt vanzelf wat er bij jouw bookmaker allemaal mogelijk is.

Wedden op Sport
Klaar om te winnen?

Bij Wedden op Sport vind je alles over gokken op sport en het succesvol inzetten op sportwedstrijden. Sportgokken is met toenemende mate steeds populairder aan het worden. Via onze website wordt je dagelijks met sportnieuws en sportwedden tips voor sportweddenschappen op de hoogte gehouden.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.