Wedden op MMA

Vechters die het tegen elkaar opnemen in een arena of ring: het is een van de oudste vormen van volksvermaak. Denk maar eens terug aan de oude Romeinen. Logisch dus dat wedden op MMA tegenwoordig bijzonder populair is. Wedden op gevechten is al zo oud als de gevechten zelf. In alle uithoeken van de wereld wordt die al vele honderden, zo niet duizenden jaren gedaan. De spanning van twee vechters die het tegen elkaar opnemen, gaat nooit vervelen. Waar het wedden op gevechten begon bij oude culturen en beschavingen, is dit inmiddels geëvolueerd, net als de gevechten zelf. Ging het van oudsher nog om gevechten op leven en dood; inmiddels kun je spreken van een echte vechtkunst. Wedden op MMA is spannend. Spannender dan wedden op een vroegere wedstrijd. Het spannendste aspect van wedden, is natuurlijk om te zien of je gelijk krijgt. Ben jij echt die kenner die je denkt te zijn? Vroeger kon je dat antwoord krijgen binnen enkele seconden. Wanneer twee gladiatoren het met een speer tegen elkaar opnamen, was de kans dat het gevecht lang duurde, niet zo heel erg groot. Natuurlijk was er dan dat ene moment van spanning: wie gaat er winnen? Maar lang duurde die spanning vervolgens niet. Dat is bij MMA, Mixed Martial Arts, wel anders.

Waarom wedden op MMA zo populair is

Uit oude arenagevechten, kwamen nieuwe vormen van sport voort. Wie denkt aan wedden op vechtsport, denkt inmiddels misschien direct aan boksen. Aan het begin van de 20ste eeuw nam de populariteit van boksen een enorme vlucht. Het werd van een obscure sport een echte volkssport met miljoenen fans over de hele wereld. Zeker toen in de jaren 60 en 70 in bijna elk huishouden een tv kwam te staan, werd de hele wereld getuige van epische gevechten. Wie herinnert zich niet grootheden als Muhammad Ali en later Mike Tyson? Omdat boksen zo populair werd, werd logischerwijs ook wedden op boksen populair. Mensen deden dit immers al ver voordat boksen doorbrak. Maar ineens kwamen er legale en openbaar bereikbare gokplatforms om op boksen te wedden.

Inmiddels heeft MMA boksen naar het tweede plan verdrongen wanneer het aankomt op populariteit: natuurlijk, de bokssport is nog steeds mateloos populair en kent ook in moderne tijden iconen zoals Floyd Mayweather Jr. en Anthony Joshua, maar naast boksen heeft MMA een enorme opmars beleefd. MMA is een verzamelnaam voor een vechtsport waarin tal van disciplines samenkomen. Daarom heet het ook “Mixed Martial Arts”. Wereldwijd kent MMA diverse bonden, waarvan UFC (Ultimate Fighting Championship) de bekendste is. Daarnaast geniet ook een bond als Bellator wereldwijde bekendheid en kennen wij in ons eigen land natuurlijk Glory als de beste.

Maar wat maakt wedden op MMA nu zo populair? Het heeft alles te maken met de veelzijdigheid van de sport en de daarmee samenhangende onvoorspelbaarheid. Inderdaad: onvoorspelbaarheid is een lastig element bij wedden. Maar dit maakt het wel nog leuker en nog spannender. Dit betekent dat er kansen liggen om een mooi bedrag te verdienen. Maar waar kansen zijn, zijn uiteraard ook risico’s.

De amusementswaarde van MMA

MMA is een zeer diverse vechtsport en daarom trekt het ook zo veel mensen aan. Eigenlijk kun je niet spreken van “een vechtsport”: het is een discipline, een paraplu waaronder veel verschillende vechtsporten samenkomen. Dit zorgt voor een groot contrast met bijvoorbeeld boksen. Wanneer twee boksers tegenover elkaar staan, betreft het altijd twee professionals die getraind zijn in dezelfde discipline. Natuurlijk zal hun stijl verschillen, hebben ze elk hun eigen sterke en zwakke punten en kunnen ze de partij op tactisch gebied totaal anders benaderen. Maar het blijven twee boksers.

In MMA kunnen vrijwel alle mogelijke soort vechters tegenover elkaar staan. Dat kan, want de regels zijn er veel soepeler en uitgebreider. Zo mag er niet alleen geslagen worden, maar zijn ook kicks en knietjes toegestaan en mag er worden geworsteld op de grond. Er is dus veel meer vrijheid om je tegenstander te verslaan. Dit maakt dat in MMA totaal verschillende tegenstanders tegenover elkaar komen te staan. Dit geeft de amusementswaarde een enorme boost. Want wie wint er wanneer een Braziliaanse jiu-jitsu kampioen het opneemt tegen een vermaarde Amerikaanse worstelaar? Wie trekt er aan het langste eind wanneer een karateka tegenover een bokser wordt gezet? En wat gebeurt er wanneer een Europese kickbokser zijn kunsten laat zien tegen een muay thai vechter of taekwondo expert?

Elk gevecht is weer anders

Elk gevecht in MMA is totaal anders. Omdat er sprake is van zoveel verschillende stijlen en atleten met zulke uiteenlopende skills en fysieke eigenschappen, komt het veel vaker voor dat je getrakteerd wordt op een ware “upset”: een opkomend talent die een gelauwerde kampioen onttroont. In MMA is dan ook niemand zeker van de troon. Het is een constant gevecht om dominantie, waarbij vechters elkaar continu afwisselen en er niet zelden sprake is van een ware schok. Wie herinnert zich niet Conor McGregor? De flamboyante Ier met de bijnaam “Notorious” leek in zijn gewichtsklasse te gaan domineren. Sterker nog: hij was zo goed dat hij de tijdelijk overstap kon maken naar een andere gewichtsklasse en ook daar de titel binnen kon slepen. Heel de wereld wist het zeker: hij zou nog lange tijd gaan domineren. En toen was daar de onderkoelde Rus Khabib Nurmagomedov, die liet zien McGregor’s zwakke plekken te kennen, hem genadeloos aanpakte en de legende die zich rond de Ier aan het vormen was, aan duigen sloeg. Dat is het mooie van MMA. Bij elk gevecht zit je op het puntje van je stoel. Grote kampioenen kunnen in een ronde KO worden geslagen door relatief onbekende vechters, gespierde adonissen kunnen verliezen mollige krachtpatsers en afgeschreven veteranen kunnen een comeback maken.

Altijd iets interessants om op te wedden

Wil je wedden op MMA, dan weet je zeker dat er altijd iets interessants is om je geld op in te zetten. Niet alleen zijn er bijzonder veel wedstrijden bij verschillende bonden; je hebt ook waanzinnig veel keuze uit verschillende gewichtsklassen, maar ook uit mannen en vrouwen. Dat is bij een vechtsport best wel uniek. Liefhebbers kennen iconen als Anderson Silva, Georges St-Pierre, Jon Jones en Royce Gracie, maar ook dames hebben legendes voortgebracht, zoals Miesha Tate, Cyborg, Ronda Rousey, Gina Carano, Holly Holm en Amanda Nunes.

Bovendien vind je her en der verspreid door de MMA-scene diverse Nederlanders, of Nederlanders die vechten onder een andere vlag. Stefan Struve, Errol Zimmerman, Alistair Overeem en Germaine de Randamie, om maar enkele voorbeelden te noemen. Elk MMA-evenement heeft wel een aantrekkelijke card (programma) met een mix van veteranen, kampioenen, opkomend talent en vechters die zich nog moeten bewijzen.

Ben jij een echte kenner?

Natuurlijk is het ook in MMA zo dat er vechters zijn bij wie je er vrijwel blindelings vanuit kunt gaan dat er wederom een overwinning achter hun naam zal komen te staan. Maar toch…. bij elk evenement is er altijd wel minstens een verrassing. Wedden op MMA is daarom dan ook echt spannend. Zomaar je geld zetten op de favoriet? Dat is zeker niet altijd verstandig. Wie tegen wie mag vechten, wordt gebaseerd op prestaties en de positie op de ranglijst. Daarom kan het zijn dat de nummer 10 in een bepaalde gewichtsklasse de kampioen mag uitdagen. Lijkt dat op voorhand al een gelopen race? Misschien heeft die kampioen lange tijd zijn/haar titel niet verdedigd en heeft de uitdager de afgelopen twee jaar al zijn of haar gevechten gewonnen en is deze vechter vrij onzichtbaar opgeklommen van een anonieme positie naar een plek tussen de elite. En welke zekerheid heb je bovendien wanneer deze twee vechters nog niet eerder tegenover elkaar hebben gestaan? Precies: elke wedstrijd is spannend en de meeste kans op een goed resultaat bij wedden op MMA maak je door de sport goed van dichtbij te volgen.

MMA live kijken

Dat kan gelukkig ook, want zoals het een populaire sport betaamt, kun je ook op de Nederlandse tv veel MMA-gevechten (live) bekijken. Soms betekent dit dat je daar middenin de nacht je bed voor uit moet. Maar maakt dat het niet juist extra spannend? Niet alle bonden en gevechten worden in Nederland uitgezonden, maar dan zijn er nog tal van buitenlandse zenders die er aandacht aan besteden. Ook kun je vaak betaalde events bekijken en worden er online diverse streams aangeboden. Wil je toch graag op MMA gevechten wedden maar kun je deze niet live zien? Dat hoeft zeker geen probleem te zijn. Er zijn enorme communities waarin je voorafgaand aan alle matches alle ins en outs kunt lezen en zien. Van voorbereidingen en trainingskampen tot interviews, voorspellingen van experts en natuurlijk de mening van de fans. MMA is een sport geworden die echt leeft onder de mensen en waarover non stop gesproken wordt. Duik dus zeker de communities in om je kansen op goede wedresultaten te verhogen. Een pro tip: vrijwel alle bekende vechters hebben een grote following en zijn zeer actief op social media. Volg hen om automatisch op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

Populaire sporten

Meest gespeelde sportcategorieen
Wedden op Sport
Klaar om te winnen?

Bij Wedden op Sport vind je alles over gokken op sport en het succesvol inzetten op sportwedstrijden. Sportgokken is met toenemende mate steeds populairder aan het worden. Via onze website wordt je dagelijks met sportnieuws en sportwedden tips voor sportweddenschappen op de hoogte gehouden.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.