Wedden op Boksen

Wedden op sport gaat ver terug. Zeer veer terug. Al voordat sport in professioneel georganiseerde vorm plaatsvond, vonden er al weddenschappen plaats. Een bijzondere plek hierin is weggelegd voor boksen. Wedden op boksen is een van de oudste sport wedvormen. Dit stamt al uit de tijd ver voordat boksen überhaupt het moderne boksen was. Twee mannen (of, zeker tegenwoordig ook vrouwen) die het met de vuisten tegen elkaar opnemen om te zien wie de sterkste is. Dat is iets dat altijd tot de verbeelding is blijven spreken. Dat deed het vroeger, dat doet het nu en dat zal het in de toekomst blijven doen. Wedden op boksen is misschien wel in zekere zin de grootste vorm van sportweddenschappen. Natuurlijk zijn er sporten, zoals voetbal, die in algemene zin en bij een nog groter en breder publiek populariteit genieten. Maar anders dan bij veel andere sporten, draait het bij boksen vaak niet om een seizoen, of meerdere evenementen tegelijk, maar om die ene, allesbeslissende wedstrijd waarop jij je geld hebt gezet.

Wedden op boksen: van schimmig circuit naar mainstream

Boksen is niet altijd de sport geweest die het vandaag de dag is. Natuurlijk is het ook nu nog een zeer gevaarlijke sport, maar ook een goed gereguleerde sport. Duidelijke regels, capabele scheidsrechters, goed georganiseerde bonden, medisch toezicht, toegewijde professionals en niet te vergeten: ontzettend hoge vergoedingen. De bokssport gaat ver, ver terug en ook wedden op boksen wordt al honderden jaren gedaan (zo niet langer), maar er heeft wel een duidelijke evolutie plaatsgevonden. Wie denkt aan wedden op boksen, denkt misschien nog wel eens terug aan schimmige tijden. Tijden die voorbij zijn. Althans: er zullen vast nog wel schimmige wedkantoren zijn en het is geen geheim dat er ook nog illegale bokswedstrijden plaatsvinden. Maar wedden op bokswedstrijden in het professionele circuit, betekent tegenwoordig dat je ook in Nederland kunt wedden bij erkende kantoren en zo de sport van een extra dimensie kunt voorzien.

De spanning die je daarbij ervaart, is nog net zo groot als vroeger. Een ring, twee gladiatoren: wie komt als winnaar uit de strijd? Het is en blijft iets dat tot de verbeelding spreekt. Voor buitenstaanders of mensen die helemaal niets met boksen hebben, kan de sport overkomen als een gewelddadig iets. Liefhebbers weten wel beter. Alle “trash talk” ten spijt (dit hoort bij de show): in vrijwel geen enkele sport tonen tegenstanders zoveel respect naar elkaar als in de bokssport en dat is prachtig om te zien.

Ronde na ronde spanning

Wedden op boksen, staat garant voor ronde na ronde spanning. Wat gaat er gebeuren? Niemand kan het van tevoren zeggen. Ook al lijkt de ene atleet nog zo favoriet: de kans van een onverwachte knock out punch ligt altijd op de loer. Dit hebben we in het verleden gezien, toen grootheden als Ali en Klitschko tegen onverwachte nederlagen aanliepen of zonder dat iemand hier rekening mee had gehouden hun titels verloren. Maar wat te denken van een recente partij, waarin Anthony Joshua, een van de grootste boksers van zijn generatie, zijn titels kwijtraakte aan underdog Andy Ruiz (en ze vervolgens met succes terug won)? En wie had voordat hij kampioen werd een cent gegeven voor de kansen van Tyson Fury? Hier hebben we direct het mooie van wedden op boksen te pakken: er waren dus wel mensen die hierop hadden gewed. Die hebben daarmee een aardig bedrag kunnen winnen. Maar waar winnaars zijn, zijn er ook verliezers. Zo zullen er ongetwijfeld mensen geweest zijn die blindelings hadden ingezet op een zege van heersende kampioenen…. en die vervolgens van een koude kermis thuiskwamen.

Er kan zoveel gebeuren in een bokswedstrijd. Een zeer spannende match kan onbeslist eindigen, waardoor er een extra ronde nodig is. Een bokser kan de zege stelen op punten, het gehele gevecht domineren en plotseling tegen directe linkse oplopen en neergaan, of terwijl hij comfortabel leidt op moeten geven met een blessure. Bij een goede bokswedstrijd zit je van begin tot einde op het puntje van je stoel en dat einde kan pas na 12 ronden zijn…

Het is winnen of verliezen en dat maakt het extra spannend

Bij een bokswedstrijd geldt: winner takes all. Dat maakt wedden op boksen ook zo spannend. De constante wetenschap dat het in een enkel ogenblik over kan zijn, dat de wedstrijd een onverwachte wending kan nemen en de bokser op wie jij hebt gewed ineens het onderspit delft, of juist vanuit het niets terugkomt in de wedstrijd. Bij boksen is er geen sprake van een gelijkspel: iemand wint en iemand verliest.

Er zijn meerdere manieren om op boksen te wedden. Toch staan fanatieke fans hier vaak iets anders in dan bij bijvoorbeeld wedden op voetbal. Wie wedt op voetbal, wedt vaak op uitslagen in een competitie of op z’n minst op uitslagen van een favoriet team. Dat betekent veel mutaties, veel wedden en dus veel mogelijkheden om te winnen of te verliezen. In zekere zin gespreid risico dus. Bij boksen is dat dikwijls anders. Je kunt natuurlijk wedden op meerdere wedstrijden tegelijk. De meeste evenementen kennen namelijk een voorprogramma met daarin een of meer mogelijk interessante gevechten. Maar vaak is het je natuurlijk om de title match te doen: het gevecht om een of meerdere titels, het gevecht waar jij en miljoenen andere liefhebbers naar uit hebben gekeken. Een bokser vecht niet elke week. Sterker nog: de meeste boksers vechten hooguit een aantal maal per jaar. Dit maakt wedden op boksen extra spannend. Al geruime tijd bereid jij je voor op wat misschien wel de belangrijkste wedstrijd uit de carrière van je favoriete vechter gaat worden. Het hele jaar door heeft hij getraind en het komt allemaal neer op dat ene moment. Misschien duurt dat moment slechts een ronde, misschien een handjevol ronden en misschien duurt het gevecht alle ronden en komt het aan op een jurybeslissing. Dit is ook voor jou als fan die gewed heeft natuurlijk een zenuwslopend moment. In een split second kun je zomaar een mooi bedrag op je rekening bijschrijven…… of verliezen.

Wereldwijde aandacht zorgt voor een levendige cultuur

Boksen is een echte wereldsport. Er is vrijwel geen land te bedenken waar boksen niet populair is. Dit betekent dan ook dat de sport wereldwijd exposure krijgt. Dat maakt wedden op boksen een stuk leuker. Je kunt niet alleen geld inzetten, maar ook de weg naar het resultaat hiervan nauwgezet volgen. Er zijn tal van sporten waarop je kunt wedden, maar die vervolgens niet of nauwelijks te volgen zijn. Dat haalt toch een heel stuk van de beleving af. Er is natuurlijk niets mooier dan te wedden op boksen en vervolgens voor je tv of computer te gaan zitten om te kijken hoe de match waarop jij hebt gewed, afloopt.

Wat betreft dat kijken: boksen is een bijzonder commerciële sport waarin enorme bedragen omgaan. Voor titelgevechten is het niet ondenkbaar dat beide kemphanen tientallen miljoenen op hun bankrekening kunnen bijschrijven. Bij de echt legendarische gevechten, zoals die tussen Mayweather en Pacquiao kan het zelfs zo zijn dat de bedragen over de 100 miljoen dollar gaan (om nog niet te spreken van Mayweather vs McGregor). Een belangrijke reden waarom er zulke bedragen in de bokssport omgaan, is omdat veel wedstrijden plaatsvinden op “pay tv”. Niet alleen in de stadions betaalt men forse tot extreme bedragen voor een kaartje, maar ook op TV zijn fans bereid om soms flink te portemonnee te trekken om hun favoriete vechter in actie te zien. De positieve keerzijde hiervan is dat er wel een bepaalde cultuur om boksen heen hangt, een cultuur die ook doorsijpelt in het wedden. Wedden op boksen kan dan ook zorgen voor een mooie winst…. maar dus ook een flink verlies.

Wedden op je favoriete bokser

Als je gaat wedden op boksen, wil je natuurlijk je favoriete bokser en misschien ook de sport in zijn geheel op de voet kunnen volgen. Gelukkig hoef je voor lang niet alle wedstrijden te betalen. Sterker nog: titelgevechten die je in sommige andere landen (met name de VS) alleen op pay tv kunt zien, worden hier gewoon uitgezonden. Houd het internet dan ook goed in de gaten. Bokswedstrijden worden lang van tevoren aangekondigd, dus je hebt altijd de mogelijkheid om je van tevoren goed in te lezen en te kijken waar en wanneer wedstrijden worden uitgezonden. Sportkanalen hebben ook met regelmaat updates zodat je op de hoogte kunt blijven van recente partijen, uitslagen en rankings. Gelukkig hebben we tegenwoordig de voordelen van het internet. Mocht je een wedstrijd toch niet kunnen zien, dan kun je vaak na afloop op platforms zoals Youtube vrijwel direct terecht voor een uitgebreide samenvatting. Ook kun je natuurlijk op sportsites, speciale bokswebsites, online communities en social media perfect op de hoogte blijven. Dat geeft wedden op boksen een extra dimensie. Het inlezen en onderzoeken, afwegen, plaatsen van je bod, de voorpret en spanning vooraf en dan het grote moment… Niet voor niets is wedden op boksen bij de vele goksites al zo’n lange tijd zo populair.

Populaire sporten

Meest gespeelde sportcategorieen
Wedden op Sport
Klaar om te winnen?

Bij Wedden op Sport vind je alles over gokken op sport en het succesvol inzetten op sportwedstrijden. Sportgokken is met toenemende mate steeds populairder aan het worden. Via onze website wordt je dagelijks met sportnieuws en sportwedden tips voor sportweddenschappen op de hoogte gehouden.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.