WK Shorttrack: toppers verzamelen zich in Bulgarije

De Bulgaarse hoofdstad Sofia is gastheer voor het WK Shorttrack 2019. Deze schaatsdiscipline is de afgelopen jaren sterk in populariteit gegroeid, ook in Nederland. Mede dankzij de successen van onder meer Sjinkie Knegt is shorttrack inmiddels bij een groot publiek bekend. Dat houdt in dat er ook steeds vaker een gokje wordt gewaagd op mogelijke winnaars bij shorttrack-wedstrijden. Het leuke aan deze sport is de onvoorspelbaarheid: valpartijen en straffen na de finish zorgen regelmatig voor verrassende uitslagen en dat zorgt weer voor hogere uitkeringen bij spelers die het bij het rechte eind hebben.

Een recht eind vinden we op de shorttrackbanen niet terug. Alles draait om het bochtenwerk, daarin wordt het verschil gemaakt tussen winst en verlies. De bochten zijn vaak ook de plek waar valpartijen ontstaan en waar dromen in duigen vallen of juist uitkomen. De baan in Sofia staat bekend om zijn smalle bochten, het zal dus dringen geblazen worden. Op vrijdag vinden de voorronden plaats, terwijl op zaterdag en zondag de medailles verdeeld worden. De zaterdag begint met de 1.500 meter voor mannen én vrouwen. Eerst worden de halve finales verreden, waarna direct de finale volgt. Later die dag komen de shorttrackers in actie op de kortste afstand: de 500 meter. Vanaf 14:00 uur worden de kwartfinales, halve finales en de eindstrijd verreden. Tot slot staat op zaterdagmiddag voor de relay de halve finale gepland.

Zondag

Op zondag beginnen de heren en dames met de halve finale voor 1.000 meter. Later die dag gevolgd door de finale op die afstand. Spectaculair onderdeel is altijd de superfinale 3.000 meter. Tijdens het kampioenschap sprokkelen de shorttrackers punten bij elkaar op de 1500, 500 en 1000 meter, waarna de top-acht van het tussenklassement elkaar treft in de superfinale over 3000 meter. Op basis van de behaalde punten in die finale wordt daarna een eindklassement opgemaakt. Degenen met de meeste punten wint. Na dit heerlijke onderdeel volgt het toetje van dit WK als het publiek in Sofia nog eenmaal op de banken kan staan wanneer de relay-finales de afsluiting vormen van dit WK Shorttrack.

De Nederlanders

In Sofia rijden olympisch kampioene Suzanne Schulting, Lara van Ruijven en Rianne de Vries het individuele shorttracktoernooi. Bij de mannen strijden Itzhak de Laat en Dylan Hoogerwerf om de medailles. De Shorttrack TeamNL equipe wordt compleet gemaakt door Yara van Kerkhof, Georgie Dalrymple, Daan Breeuwsma, Dennis Visser en Jasper Brunsmann. Sjinkie Knegt ontbreekt uiteraard nog steeds, na zijn vreselijke val eerder dit seizoen.

Favorieten

Vorig jaar pakte de Canadees Charles Hamelin voor het thuispubliek in Montréal de wereldtitel voor eigen publiek. Hij won maar liefst twee afstanden: de 1500 en de 1000 meter. De wereldtitel op de 500 meter ging naar de Chinees Dajing Wu. Bij de vrouwen waren de bloemen voor de Zuid-Koreaanse Min-jeong Choi. Naast de allroundtitel schreef zij ook de 1500 en 500 meter op haar naam. Suk-hee Shim – eveneens uit Zuid-Korea veroverde de titel op de 1000 meter. Op de relay verdedigt Zuid-Korea de wereldtitel bij zowel de vrouwen als de mannen.

Vrouwen

Bij de dames is onze eigen Europees kampioene Suzanne Schulting de topfavoriet in Sofia. Schulting is olympisch kampioen op de 1.000 meter en zal vooral op die afstand willen vlammen. Uiteraard is ook het eindklassement een doel voor onze landgenote. Grootste uitdagers zijn de Russin Sofia Prosvirnova en het Canadese duo Kim Boutin en Alyson Charles. De kortste afstand – de 500 meter – is op het lijf geschreven van de Poolse Natalia Maliszewska. Haar grootste concurrente is de Italiaanse sprintster Martina Valcepina. Wij Nederlanders hopen uiteraard op een uitschieter van Lara van Ruijven, maar zij zal dan ook nog moeten afrekenen met kanonnen als Ji-yoo Kim en Petra Jaszapati, die als Hongaarse bijna een thuiswedstrijd rijdt in Sofia. Op de 1.500 meter is Europees kampioen Schulting weer de grootste kanshebber op goud.

Zoals al jaren het geval is, zijn de topfavorieten bij de heren van Zuid-Koreaanse afkomst. Alle World Cup klassementen van dit seizoen werden namelijk gewonnen door een Zuid-Koreaan. De meeste tegenstand kan worden verwacht van de Hongaar Shaolin Liu, die het dit weekend wel moet doen zonder zijn broer Shaoang. De onfortuinlijke Shaoang zit in de lappenmand met een gebroken hand en moet dit WK aan zich voorbij laten gaan. Titelverdediger Charles Hamelin behoort opnieuw tot de kanshebbers, maar het lijstje van outsiders is lang: Steven Dubois, Hyo-jun Lim, Kazugi Yoshinaga, Kyung-hwan Hong, Dae-heon Hwang, Samuel Girard en Dajing Wu.

Er zijn nog medaillekansen voor Nederland als er wordt geschaatst in de relay. Naast ons kikkerlandje maken Rusland, Hongarije, Canada en Zuid-Korea kans op deze titel.

Wedden op Sport
Klaar om te winnen?

Bij Wedden op Sport vind je alles over gokken op sport en het succesvol inzetten op sportwedstrijden. Sportgokken is met toenemende mate steeds populairder aan het worden. Via onze website wordt je dagelijks met sportnieuws en sportwedden tips voor sportweddenschappen op de hoogte gehouden.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.