Wielrennen: laatste voorbereidingskoersen op Tour de France

Met het Critérium du Dauphiné, de Ronde van België en de Ronde van Zwitserland zijn de heren coureurs deze week bezig met de laatste voorbereidingen op de Tour de France. In de Dauphiné doen onze Nederlandse klassementsmannen mee. Steven Kruijswijk doet zelfs een gooi naar een goede eindklassering, terwijl Tom Dumoulin vooral aan zijn vormpeil werkt. Wout Poels rijdt vooral in dienst van Chris Froome, die zowel in de Dauphine als in de Tour weer als topfavoriet wordt aangemerkt.

Geschiedenis

Het Critérium du Dauphiné (vaak afgekort tot Dauphiné en tot 2010 Critérium du Dauphiné Libéré) wordt verreden in het zuidoosten van Frankrijk en maakt deel uit van de UCI World Tour. De laatste winnaar is Geraint Thomas, die vorig jaar ook de Tour de France op zijn naam schreef. Hierbij is de toon gelijk gezet: De Dauphiné wordt gezien als ideale voorbereiding op de Tour en vaak krijgen beide wedstrijden dan ook dezelfde winnaar. Hierdoor wordt de koers nog belangrijker, want wie deze week goed is, zal ook tijdens de Tour hoge ogen gooien.

Franse dominantie

In het verleden is die bewering al vaak aangetoond. De koers werd in 1947 voor het eerst georganiseerd en in de beginjaren gedomineerd door Fransen. Inmiddels is dat wel iets anders. Grote namen uit het huidige wielerpeloton wisten de race al te winnen. Naast Thomas wonnen ook de andere recente Britse tourwinnaars Froome en Wiggins de Dauphiné. Met Alejandro Valverde staat er nog een grote naam op de erelijst die nog altijd koerst. Jakob Fuglsang is de winnaar van 2017 en wellicht de dark horse voor deze 71e uitgave van het Critérium du Dauphiné.

Nederlanders

Onze landgenoten doen het eigenlijk nooit heel goed in deze Franse voorbereidingskoers. De laatste Nederlander op het podium van de Dauphiné is ook gelijk de laatste Nederlandse tourwinnaar: Joop Zoetemelk. ‘Joop’ won de Tour in 1980 en eindigde in 1986 als derde in de Dauphiné. In 2014 kwam Wilco Kelderman wel heel dichtbij door als vierde te eindigen in deze koers. Kelderman doet dit jaar niet mee aan de koers vanwege een valpartij eerder dit seizoen. Hij zal wel de Tour de France rijden om zijn kopman Tom Dumoulin te steunen.

Tom Dumoulin

Dumoulin gaat deze editie van de Dauphiné niet winnen. Na enkele etappes staat de renner uit Maastricht al op grote achterstand van de leiders. Dumoulin kondigde vooraf al aan dat het klassement voor hem geen doel is. Voor Jumbo-Visma kopman Steven Kruijswijk is de Dauphine wél een doel op zich. De ‘kleerhanger’ zoals zijn bijnaam luidt, staat er halverwege de rittenkoers redelijk voor, maar zal tijd moeten goedmaken op de echte topfavorieten.

Favorieten

Natuurlijk beginnen we bij Chris Froome, de meervoudig tourwinnaar. Froome lijkt in de goede vorm te verkeren, maar de vraag is of dit voldoende is in dit sterke deelnemersveld. Vooral thuisrijder Thibaut Pinot lijkt over sterke benen te beschikken en is dan ook bij de bookies de huizenhoge kandidaat eindwinnaar. Pinot heeft weinig te duchten van landgenoot Romain Bardet. Bardet werd vooraf ook bestempeld als favoriet, maar staat net als Kruijswijk al op achterstand.

Nairo Quintana staat er goed voor met de hoogste bergen nog voor de boeg. De Colombiaanse pocketklimmer boekte dit seizoen nog geen aansprekende zeges, maar lijkt op tijd klaar voor het grote werk. Datzelfde kan ook gezegd worden van Fuglsang, de winnaar van 2017. De renner van Astana speelt met de pedalen en lijkt bijna onaantastbaar voor de concurrentie. Ploeggenoot Lutsenko kan daarnaast ook nog voor de nodige steun zorgen in de jacht op winst in deze Dauphiné. Tot slot: Richie Porte. De Australiër van Trek Segafredo heeft weliswaar een kleine achterstand op voorgenoemde namen, maar kan enorm uit zijn slof schieten. Is Porte klaar voor de Tour en gaat hij deze Dauphiné nog naar zijn hand zetten?

Quoteringen

De bookmakers hebben Porte alvast niet in de rijtje van absolute topfavorieten opgenomen. De bestaat uit Froome, Quintana, Pinot en Fuglsang. De quoteringen veranderen dagelijks doordat etappe-uitslagen invloed hebben op de kansen voor eindwinst. Uiteraard is het ook interessant om op de dagwinnaar te gokken, want de bookies hebben dagelijks mooie odds klaarstaan voor de renners die deelnemen aan deze Dauphiné 2019. Wedden op Wielrennen wordt daardoor extra leuk, want je maakt elke dag kans op mooie geldprijzen en als bonus kan je ook nog het eindklassement goed voorspellen. Ga snel naar de bookmakerspagina van Wedden op Sport en trek je koersschoenen aan voor een ritje langs de wedkantoren!

Wedden op Sport
Klaar om te winnen?

Bij Wedden op Sport vind je alles over gokken op sport en het succesvol inzetten op sportwedstrijden. Sportgokken is met toenemende mate steeds populairder aan het worden. Via onze website wordt je dagelijks met sportnieuws en sportwedden tips voor sportweddenschappen op de hoogte gehouden.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.