Wielrennen: de Tour de France laat odds hoog oplopen!

Komende zaterdag start de 106e editie van de Tour de France. Plaats van handeling de Belgische hoofdstad Brussel. De 176 coureurs beginnen met een vlakke etappe van 192 kilometer die waarschijnlijk zal uitmonden in een massasprint. Drie weken later – op 28 juli – zal de winnaar van de Tour de France bekend zijn als er in Parijs op de Champ-Elysees wordt gesprint om de laatste etappezege. Tussendoor moeten er heel wat bergen overwonnen worden, ook staat er een individuele én ploegentijdrit op het programma. Tom Dumoulin doet niet mee en ook Chris Froome haakte geblesseerd af. Wie pakt de gele trui in Parijs?

Historie

De Tour de France is al jarenlang het grootste jaarlijkse sportevenement ter wereld. Het is na de Olympische Spelen en het WK voetbal zelfs het best bekeken sportevenement. De reden is natuurlijk de prachtige wielersport, maar ook de timing: in de zomervakantie, speelt mee. Hierdoor zagen al veel mensen grote sterren uit de wielersport schitteren op de Franse wegen. Maurice Garin eiste de eerste twee eindzeges (1903 en 1904) voor zich op, terwijl de Luxemburger François Faber (1909) de eerste niet-Fransman was die de ronde op zijn naam wist te schrijven.

Vele Belgische winnaars zouden er volgen. Tussen 1912 en 1922 wonnen er enkel Belgen. Ook in de jaren zeventig waren onze zuiderburen oppermachtig dankzij grootheid Eddy Merckx. De Franse en Belgische overheersing ligt echter al wat jaren achter ons. De afgelopen decennia waren er vooral Engelstalig en Spaanse winnaars te noteren. De Engelstalige zeges begonnen al in de jaren ’80 toen de Amerikaan Greg Lemond won (1986) en werd opgevolgd door de Ier Stephen Roche, wiens zoon dit jaar ook meerijdt bij Team Sunweb.

Pedro Delgado opende in 1988 een serie Spaanse zeges. Delgado kreeg in landgenoot Miguel Indurain een waardig opvolger. Indurain won de Tour vijfmaal op rij: 1991 tot 1995. Hierna brak het tijdperk van Lance Armstrong (USA) aan, maar die raakte na een dopingschandaal zijn zeven Tourzeges kwijt. Alberto Contador was de volgende Tourheld. De Spanjaard pakte in 2007, 2009 en 2010 de eindoverwinning, maar ook hij raakte een zege kwijt. De overwinning van 2010 werd weggestreept naar een positieve dopingtest. Vanaf dat jaar winnen er vooral Britten: Froome in 2013, 2015, 2016 en 2017, Bradley Wiggins in 2012, Geraint Thomas vorig jaar en valt er met de Australiër Cadel Evans (2011) nog een Engeltalig winnaar op te tekenen. De Italiaan Vincenzo Nibali is de enige die de Britse hegemonie van de laatste jaren wist te doorbreken: 2014. Tom Dumoulin kwam vorig jaar dichtbij een Nederlandse zege: hij werd tweede.

Favorieten

Dit jaar dus geen Tom Dumoulin aan het vertrek. Omdat ook Chris Froome (derde in 2018) ontbreekt en Primoz Roglic (vierde in 2018) voor een ander programma kiest, lijkt de weg vrij voor Thomas om zijn tweede tourzege te boeken. De Brit van Team Ineos kent echter ook een verre van vlekkeloze voorbereiding. Thomas moest tijdens zijn laatste voorbereidingskoers – de Ronde van Zwitserland – opgeven na een val. De dokteren zeggen dat Thomas hier geen last van heeft, maar prettig is zo’n valpartij natuurlijk allerminst.

Omdat naast Thomas de gehele top-4 van vorig jaar ontbreekt, is de nummer vijf van 2018 nu ineens ook een topfavoriet. En laat dat nou de Nederlander Steven Kruijswijk zijn. De kopman van Jumbo-Visma lijkt prima in vorm na een vijfde plaats in de Dauphiné. Romain Bardet (6e in 2018) is nog ver verwijderd van dit topvorm, maar wellicht is dat juist een goed teken? Ineos heeft naast Thomas nog een paar ijzers in het vuur: Egan (kampioen in het Grieks) Bernal en Wout Poels (Nederland) deden het in de voorbereiding op de Tour uitstekend en starten als schaduwkopmannen.

Wellicht kunnen de Belgen verrassen met Tiesj Benoot, pakt Nairo Quintana (Colombia) nog een keer flink uit of grijpt Thibaut Pinot zijn kans in zijn thuisronde? Het speculeren is bij de bookmakers al begonnen en er zingen meer namen rond dan in voorgaande jaren. Hierdoor stijgen de odds en wordt Wedden op de Tour nog interessanter!

Odds

De odds voor titelverdediger Thomas zijn het laagste, want zoals gezegd lijkt hij de grootste kanshebber op eindwinst. Maar ook Bernal, Jakob Fuglsang en Adam Yates zijn populair bij de wedkantoren. Speel je op een andere winnaar, bijvoorbeeld Kruijswijk, dan lopen de pre-wedstrijdquoteringen helemaal hoog op.

Uiteraard kan je ook spelen op etappewinnaars. Sprinter Dylan Groenewegen is heel populair in de ritten die voorbestemd zijn om te eindigen in een massasprint. Maar ook Pascal Akkerman (BORA-hansgrohe) en zijn ploeggenoot Peter Sagan zijn in trek. Grappig is dat bij de bookmakers momenteel ook veel wordt ingezet op de winnaar van de witte trui, de trui voor de beste jongere.

Wedden op Wielrennen

Wielrennen is een zeer grote sport en de Tour de France is de grootste race van het jaar. Het aantal weddenschappen gedurende deze drie weken durende koers ligt dan ook altijd erg hoog. Dit betekent dat er veel geld binnenkomt bij de bookies en daardoor zijn ze vaak geneigd de uitkering te laten oplopen voor spelers die de juist naam spelen. Bovendien heeft de Ronde van Frankrijk met de gele, groene, witte en bolletjestrui meerdere paarden om op te wedden. Daarnaast kan je ook wedden op de eerste uitvaller, beste Nederlander of rode lantaarn (wie wordt er laatste?).

Volg deze 106e uitvoering van de Tour via Wedden op Sport en pak dagelijks de hoogste odd voor jouw etappewinnaar of eindwinnaar! Op onze bookmakerspagina vind je een eenvoudig overzicht met de actuele quoteringen.

Wedden op Sport
Klaar om te winnen?

Bij Wedden op Sport vind je alles over gokken op sport en het succesvol inzetten op sportwedstrijden. Sportgokken is met toenemende mate steeds populairder aan het worden. Via onze website wordt je dagelijks met sportnieuws en sportwedden tips voor sportweddenschappen op de hoogte gehouden.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.