Schaatsen: Salt Lake City decor voor World Cup finale

Terwijl de vogeltjes steeds luider gaan fluiten, de bloemen in bloei staan en de bomen langzaam weer blaadjes krijgen, worden in Salt Late City nog eenmaal de ijzers onder gebonden voor het slotstuk van dit schaatsseizoen. Op de Amerikaanse hooglandbaan van Salt Lake City wordt gestreden in de World Cup finale. Sven Kramer ontbreekt, hij wist zich gedurende het World Cup seizoen niet te plaatsen voor dit seizoenstoetje. Enkel de beste twaalf rijders per afstand mogen meedoen in Salt Lake. Er ontbreken overigens nog meer landgenoten: Antoinette de Jong plaatste zich ook niet en op de 500 meter zal geen enkele Oranje-rijder acte de preseance geven. Ireen Wust doet wel mee, evenals de kersverse wereldkampioen allround Patrick Roest.

De vrouwenselectie van de KNSB bestaat uit: Ireen Wust (1000 meter en 1500 meter), Letitia de Jong (100 meter), Lotte van Beek (1500 meter), Melissa Wijfje (1500 en 3000 meter), Joy Beune (1500 meter), Reina Anema (3000) en Irene Schouten (Mass start). Bij de mannen starten: Kjeld Nuis (1000 meter en 1500 meter), Kai Verbij (1000 meter), Thomas Krol (1000 en 1500 meter) Patrick Roest (1500 en 5000 meter), Marcel Bosker (5000 meter), Chris Huizinga (Mass start) en Simon Schouten (eveneens Mass start)

Favorieten

Bij deze World Cup-finale in de Verenigde Staten zijn twee keer zoveel punten te verdienen als bij alle andere voorgaande World Cupwedstrijden van dit seizoen. De winnaar krijgt dus geen 60, maar 120 punten! Datzelfde geldt voor de klasseringen daarachter. Er valt dus nog een hoop te winnen én te verliezen voor de deelnemers. Een off-day, misslag of zelfs een valpartij kan je hele klassement aan gruzelementen gooien. Op de 500 meter vertrekt de Rus Pavel Kulizhnikov vanaf pole position. Kulizhnikov verzamelde tot nu toe 452 punten. De nummer twee, Tatsuya Shinhama heeft er bijna honderd minder: 366. Echt spannend wordt het tussen Shinhama en de nummer drie van dit moment: Havard Lorentzen. De Noord heeft namelijk slechts 16 minder dan de Japanner: 350 om precies te zijn.

Bij de vrouwen lijkt Vanessa Herzog met de eindzege te gaan lopen. De Oostenrijkse heeft 504 punten, terwijl Olga Fatkulina (2e) met 403 punten vooral naar achteren moet kijken. Haar landgenote Angelina Golikova heeft namelijk 388 punten en kan nog over haar heen wippen.

1000 meter

Kjeld Nuis staat voorafgaand aan deze World Cup finale op één bij de 1000 meter. De Nederlander is echter nog allerminst zeker. Zowel de nummer twee als drie hebben maar vijf punten minder dan onze landgenoot (217 om 222). Nuis zal dus in ieder geval Kulizhnikov en Lorentzen (2e en 3e) achter zich moeten houden om de eindzege te pakken.

Bij de dames is er geen kans op Nederlands succes. De eindzege lijkt uit te draaien op een strijd tussen Brittany Bowe, eerste met 277 punten en Vanessa Herzog (217 punten). De derde plaats wordt gedeeld door Nao Kodaira en Miho Takagi. Beiden lijken echter net iets te veel achterstand te hebben om Bowe te laten bibberen op haar klapschaats.

Winstkansen voor Wust op 1500 meter

Op de 1500 meter maakt Ireen Wust nog kans op het hoogste treetje. Al is de achterstand op leider Bowe – alweer – wel aanzienlijk. Wust verzamelden tot nu toe 217 punten op deze middenlange afstand, terwijl Bowe al op 270 punten staat. Maar met de dubbele punten in Salt Lake kan het hard gaan natuurlijk.

De strijd bij de mannen is nog spannender. Denis Yuskov staat met 223 punten nog eerste, maar Seitaro Ichinohe (203 punten) en Min Seok Kim (199 punten) zitten op het vinkentouw. Nuis staat voorlopig negende, Krol tiende en Roest elfde. Ze lijken dan ook niet meer mee te kunnen doen voor eindwinst. Uiteraard is het wel mogelijk nog een gokje te wagen op winst van deze laatste World Cup, want daarvoor zijn ze alle drie nog super gemotiveerd!

3000, 5000 en tien kilometer

Tot slot de langste afstanden. Daar zijn de verschillen het kleinst. Bij de mannen zorgt slechts één puntje ervoor dat Sverre Lunde Pedersen (237 punten) Alekandr Rumyantsev (236) van zich af kan houden. Bij de vrouwen zien we de kersverse wereldkampioene allround Martina Sablikova bovenaan staan. De Tsjechische moet echter nog flink aan de bak: Voronina heeft slechts elf punten minder en Isabelle Weidemann staat daar weer drie puntjes achter. Kortom: ook hier is alles nog mogelijk.

Odds

De World Cup finales lenen zich bij uitstek voor het wagen van een gokje. Dit omdat het puntensysteem zorgt voor veel verschuivingen in de klassementen. Rijders die kansloos leken en de hoge quoteringen meekrijgen, worden ineens kansrijk en andersom. Daarnaast kan er gespeeld worden op de afstandswinnaars bij de wedstrijd in Salt Lake en is er de mogelijkheid om naast live-betting ook in te zetten op het verbreken van baanrecords, wereldrecords en nationale records. Doordat er zowel bij de mannen als vrouwen gereden wordt, zijn er dubbele inlegmogelijkheden. Wedden op Sport selecteerde de beste bookies voor het wedden op schaatsen. Ga snel naar onze bookmakers en kies het wedkantoor voor jouw weddenschap!

Wedden op Sport
Klaar om te winnen?

Bij Wedden op Sport vind je alles over gokken op sport en het succesvol inzetten op sportwedstrijden. Sportgokken is met toenemende mate steeds populairder aan het worden. Via onze website wordt je dagelijks met sportnieuws en sportwedden tips voor sportweddenschappen op de hoogte gehouden.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.