Motorsport: Snelheidsduivels zetten in op 89e TT van Assen

Aan de Haar 9 in Assen gaat het komend weekend weer helemaal los. De echte auto- en motorsportliefhebber weet dan direct waar we het over hebben en kijkt er al maanden naar uit: de TT van Assen. Dit weekend vindt alweer de 89e editie plaats van deze wedstrijd behorende tot het WK wegrace. Ook dit keer worden er weer mooie duels verwacht en dat zien we terug bij de bookmakers waar er hevig gespeculeerd wordt op de mogelijke winnaars van deze uitvoering van de Dutch TT.

Historie

Het begon allemaal in 1925, toen nog op het Rolde-Borger-Schoonloo circuit. Een jaar later al omgedoopt tot het circuit van Drenthe. Er werd in die eerste jaren in meerdere klassen gestreden: 175CC, 250CC, 350CC, 500CC, 750CC en 1000CC. Al snel verdwenen die twee hoogste klassen (750 en 1000) en vanaf 1949 werden er nog drie klassen gereden in de Drentse hoofdstad: 125CC, 250CC en 500 CC, afgewisseld met soms nog een 350CC of 50CC race en vanaf 1956 aangevuld met de zijspannen. De 500CC werd in de jaren ’90 al vervangen door de MotoGP en inmiddels rijden de coureurs in Assen om winst in de Moto3, Moto2 en MotoGP.

Erelijst

De erelijst bevat grote namen waaronder Werner Haas (Dui), Geoff Duke (GBR), Jim Redman (GBR/Rhodesië), Giacomo Augustini (ITA), Angel Nieto (SPA), Pier Paolo Binchi (ITA), Walter Villa (ITA), Ricardo Tormo (SPA), Jorge Martinez (SPA), Pierfransesco Chili (ITA), Michael Doohan (AUS), Max Biaggi (ITA) en natuurlijk Valentino Rossi (ITA).

Met Hans Spaan (125CC, 1989), Jack Middelburg (500CC, 1980) en Wil Hartog (500CC, 1977) staan er slechts drie Nederlandse winnaars op de erelijst van de klassen waarin nu nog gereden wordt. In de zijspanklasse waren er regelmatig Nederlandse zeges te noteren (met name het illustere duo Streuer/Schnieders) en in de 50CC wist Paul Lodewijkx (1968) ervoor te zorgen dat het Wilhelmus uit de speakers klonk, maar daar blijft het dan ook bij.

Favorieten

Ook dit jaar geen Nederlandse favorieten in de drie klassen. In de MotoGP gaat de aandacht uit naar Rossi (natuurlijk), de winnaar van vorig jaar de Spanjaard Marc Márquez en Andrea Dovizioso. Bij de Moto3 wordt er vooral gekeken naar Aron Canet (SPA) en de Italianen Lorenzo Dalla Porta, Niccoló Antonelli en Celestino Vietti Ramus. Canet is de leider in het klassement om de wereldtitel en won de laatste GP voorafgaand aan de TT. Porta won nog geen enkele GP dit jaar, maar werd al drie keer tweede. De winnaar in Assen van vorig jaar is Jorge Martin. De Spanjaard rijdt dit jaar echter mee in de Moto2 en zal zijn titel in de Moto3 dus niet kunnen verdedigen.

Moto2

Dat brengt ons bij de favorieten in die Moto2, de enige klasse waar er hoop is op een Nederlandse stuntje. Bo Bendsneyder pakte dit seizoen al twee keer WK-punten door als dertiende en veertiende te eindigen. Lukt het hem om in zijn thuis GP een Top-10 klassering te behalen?

Voor winst doet Bendsneyder normaal gesproken niet mee. Raceliefhebbers verwachten een duel tussen Alex Màrquez en de Zwitser Thomas Luthi. De Spanjaard Jorge Navarro zal waarschijnlijk op het vinkentouw zitten. Als de twee elkaar het leven te zuur maken zal Navarro graag profiteren.

MotoGP

Maar uiteraard draait ook komend weekend weer alles om de koningsklasse: De MotoGP. Alle sterren van de hedendaagse motorsport zullen aan de start staan en hun motoren met gierende banden door de Geert Timmer en andere bochten vliegen op jacht naar de overwinning in deze 89e TT van Assen. De Spanjaard Marc Màrquez lijkt de onbetwiste favoriet met al drie GP-zeges op zak. Zijn grootste uitdagers: Rossi en Dovizioso pakten in de voorbije races geen punten en zullen dus extra gemotiveerd zijn om Màrquez in Assen af te troeven. De bookmakers zetten echter hoog op in een vierde seizoenzege voor de Spanjaard.

Odds

De quotering voor Màrquez staat momenteel op 1/14. Ter vergelijking: Dovizioso zijn odds staan op 12/1 en Alex Rins op 16/1. De Moto2 staat ook een Màrquez als favoriet. Alex krijgt een quotering van 4/6 mee. Uitdager Luthi staat op 3/1 en Lorenzo Baldassarri is bij de bookies ook populair: 7/2. Navarro krijgt 9/1 achter zijn naam.

Tot slot de Moto3. Hierin is Canet de uitgesproken favoriet en dat zien we ook terug in de odds: 9/10. Dalla Porta wordt ook veel gespeeld: 5/2 evenals Antonelli die op 9/1 staat bij de bookmakers.

Wedden op Motorsport

Bij het wedden op motorsport komt uiteraard wat kennis van de sport kijken, maar een klein beetje verdiepen kan al voldoende zijn om tijdens de TT je slag te slaan. Dit jaar zijn er een aantal uitgesproken kandidaat winnaars in de diverse klassen en dat maakt het gokken een stuk eenvoudiger. Wil je je kansen op winst vergroten? Overweeg dan eens om te spelen op de pole position, snelste raceronde of eerste uitvaller. Ook kan je inzetten op een podiumplek, maar dan zijn de odds uiteraard wat lager dan wanneer je puur speelt op de winnaars. Wedden op Sport heeft alle actuele odds voor je verzameld op onze bookmakerspagina. Ga naar de TT van Assen quoteringen en pak die hoogste odd!

Wedden op Sport
Klaar om te winnen?

Bij Wedden op Sport vind je alles over gokken op sport en het succesvol inzetten op sportwedstrijden. Sportgokken is met toenemende mate steeds populairder aan het worden. Via onze website wordt je dagelijks met sportnieuws en sportwedden tips voor sportweddenschappen op de hoogte gehouden.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.