Afsluiting schaatsseizoen: WK Allround

Terwijl afgelopen week de zomer wel begonnen leek in Nederland zijn de topschaatsers van deze wereld neergestreken in Canada. Op de ijsbaan van Calgary wordt namelijk dit weekend het WK Allround gehouden. De wereldkampioenschappen worden verreden over vier afstanden: 500 meter, 1500 meter, 5 en 10 kilometer bij mannen en voor de vrouwen zijn de afstanden: 500 meter, 1.500 meter, 3 kilometer en 5 kilometer. Zoals altijd zijn de Nederlandse schaatsenrijders weer topfavoriet bij de bookmakers en dat betekent dat er voor jou ook ‘goud’ valt te winnen dit weekend!

Historie

Het WK Allround schaatsen werd voor het eerst georganiseerd in 1893, een jaar na de oprichting van de ISU (de internationale schaatsbond). Ook dit jaar organiseert de ISU weer dit mondiale schaatstoernooi, dat traditioneel aan het einde van het seizoen wordt gehouden. Jaap Eden was de allereerste winnaar op het WK dat in Amsterdam werd verreden. Het is niet voor niets dat deze baan inmiddels naar deze eerste wereldkampioen Allround is vernoemd: De Jaap Eden-baan.

Sven Kramer won al negen keer

Lange tijd was het stuivertje wisselen tussen de Noorse en Nederlandse schaatsers. Tot in 1901 ook de Russen de eerste wereldkampioen afleverden: Franz Wathén won goud in Stockholm. Daarna zijn de Russen altijd succesvol gebleven bij het langebaan schaatsen. Finland kwam ook nog even piepen in de jaren vlak voor en na de wereldoorlogen, maar hun rol is inmiddels uitgespeeld. Dat kan ook gezegd worden van de Amerikanen die met Eric Heiden (driemaal) en Shani Davies (tweemaal) ook hun stempel op de schaatsport hebben gedrukt. Recordwinnaar is echter Sven Kramer: hij won het WK Allround maar liefst negen maal!

Favorieten bij de mannen

Dit weekend behoort er geen enkele Amerikaan of Fin tot de favorieten voor de wereldtitel die sinds 2007 enkel nog door Nederlanders is gewonnen. Titelverdediger Patrick Roest (won in 2018 voor Sverre Lunde Pedersen en Marcel Bosker) is wél weer van de partij. Ook Sven Kramer staat op de startlijst. Hij gaat proberen voor de tiende (!) keer het WK Allround op zijn naam te schrijven. De derde en laatste Nederlander is Douwe de Vries.

Vrouwen

Uiteraard is er ook een vrouwentitel te vergeven in Calgary. De Nederlandse damesdelegatie bestaat uit Ireen Wust, Antoinette de Jong en Carlijn Achtereekte. Stuk voor stuk kanshebber voor het podium en de eindzege. Het zou dan ook niet raar zijn mocht het damespodium na de laatste afstand op zondag volledig Oranje zijn.

Odds

De quoteringen variëren in geen enkele sport zo veel als bij schaatsen. Elke rondetijd, misslag of versnelling in de binnenbocht zorgt voor nieuwe odds. Dat maakt Wedden op Schaatsen juist zo leuk: het is echt gokken op het juiste moment en durven wachten op het juiste moment om in te zetten. Het voorspellen van een winnaar is al lastig, laat staan het kiezen van het beste inzetmoment! Een goede focus, schaatskennis en een beetje oer-Hollandse lef zijn dan ook vereist! Wedden Op Sport zet alle odds voor je op een rij, waardoor jij simpel kan kiezen op wie je inzet bij het winnen van een rit, een afstand, het eindklassement of het verbeteren van een (baan)record.

Dankzij Wedden Op Sport kan je er lekker voor gaan zitten en nog één keer genieten van de prachtige schaatssport alvorens we met zijn allen naar buiten gaan om te genieten van de buitensporten!

Wedden op Sport
Klaar om te winnen?

Bij Wedden op Sport vind je alles over gokken op sport en het succesvol inzetten op sportwedstrijden. Sportgokken is met toenemende mate steeds populairder aan het worden. Via onze website wordt je dagelijks met sportnieuws en sportwedden tips voor sportweddenschappen op de hoogte gehouden.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.